Ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Ανάμεσα στην πλήρη κατάργηση του φόρου διαμονής που ισχύει στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ή στην εφαρμογή του μόνο κατά το τρίτο τρίμηνο, κατά το οποίο καταγράφεται η υψηλότερη τουριστική ζήτηση και τα περισσότερα έσοδα κατά τη διάρκεια της σεζόν βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς εντούτοις επί του παρόντος να έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις, όπως λέει το ρεπορτάζ. Το θέμα τέθηκε επί τάπητος μεταξύ άλλων στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τη διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Ήδη όμως η πρόταση εκ μέρους του ΣΕΤΕ για ισχύ του τέλους μόνο κατά το τρίτο τρίμηνο είχε τεθεί από το 2017, πριν την εφαρμογή του.

Για τους επιχειρηματίες του Τουρισμού το τέλος στη διαμονή θεωρείται ένας ακόμη φόρος που πλήττει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου και που παράλληλα δεν είναι ανταποδοτικός στην κατεύθυνση της βελτίωσης των δημόσιων τουριστικών υποδομών, όπως ισχύει σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία. Επιπλέον πρόκειται για έναν φόρο που αποδίδει στα κρατικά ταμεία περισσότερα χρήματα από τον αρχικό στόχο, οπότε σύμφωνα με φορείς του χώρου, θα μπορούσε να προωθηθεί η ελάφρυνσή του.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τη χρονιά που πέρασε τα χρήματα από το τέλος στα ξενοδοχεία ήταν διπλάσια του προϋπολογισμού. Πιο συγκεκριμένα, βεβαιώθηκε φόρος διαμονής ύψους 135 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι προϋπολογισμού 74 εκατ. Επίσης, κατά το τρίμηνο "αιχμής" της θερινής σεζόν του 2018, η βεβαίωση του φόρου ανήλθε σε 69 εκατ. ευρώ περίπου, δηλαδή κάλυψε σχεδόν το σύνολο του προϋπολογισθέντος ποσού.

Για φέτος, όπως αναφέρει η ενημέρωση του ΣΕΤΕ, τα διαθέσιμα στοιχεία περιορίζονται στο πρώτο τρίμηνο και δείχνουν ελαφρώς αυξητική τάση για τα βεβαιωμένα έσοδα, πλέον 2,2 εκατ. για τον Ιανουάριο. Υπενθυμίζεται πως ο φόρος διαμονής στα ελληνικά καταλύματα ξεκίνησε να ισχύει από τον Ιανουάριο του 2018. Ανέρχεται στα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανά δωμάτιο στα ξενοδοχεία 5 αστέρων, στα 3 ευρώ στα ξενοδοχεία 4 αστέρων, στο 1,5 ευρώ στα ξενοδοχεία 3 αστέρων και στα 0,50 ευρώ στα ξενοδοχεία 1 έως 2 αστέρων καθώς και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Alfred - 360°