Ομάδες κρούσης για φοροελέγχους.

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Μόνιμες «ομάδες κρούσης», που θα διενεργούν επιτόπιους φοροελέγχους σε 24ωρη βάση επτά ημέρες την εβδομάδα, ρίχνει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προχωρώντας παράλληλα σε νέου τύπου στοχευμένους ελέγχους ανά επαγγελματικό κλάδο.

Με το μήνυμα «Δεν χαριζόμαστε σε κανέναν αλλά και δεν αδικούμε κανέναν» ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής προανήγγειλε τη δημιουργία ειδικών ομάδων για επιτόπιους προληπτικούς ελέγχους κατά της φοροδιαφυγής σε εικοσιτετράωρη βάση αλλά και νέο μοντέλο ελέγχων. Στον σχεδίασμά του νέου ελεγκτικού μοντέλου έχουν συνδράμει τεχνοκράτες από Γαλλία και Αγγλία ενώ ήδη έχουν εκπαιδευτεί στελέχη της ΓΓΔΕ τόσο στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων όσο και σε επίπεδο τεχνικής της διενέργειας των ελέγχων.

Παράλληλα η ΓΓΔΕ επεξεργάζεται αλλαγές στο πλαίσιο των προστίμων και κυρώσεων για συγκεκριμένες κατηγορίες παραβάσεων, όπως π.χ. για την περίπτωση της αναστολής λειτουργίας επιχείρησης, για ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων.

«Η εντατικοποίηση των ελέγχων φαίνεται ότι συνέβαλε στην αύξηση των εσόδων, αυτό δείχνουν μέχρι στιγμής τα νούμερα, και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό» σημείωσε ο κ. Πιτσιλής μιλώντας στο 8ο Thessaloniki Tax Forum του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Πιτσιλής υπογράμμισε ότι με το νέο προφίλ που θα αποκτήσει η ΓΓΔΕ από τις αρχές του 2017, η οποία μετουσιώνεται σε ανεξάρτητη ενισχυμένη Αρχή, θα ενισχυθεί η λειτουργία του φορολογικού συστήματος σε βαθμό ικανό να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή και την παραοικονομία. Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΓΓΔΕ:

 1. Δημιουργούνται μόνιμες ομάδες για τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων 24 ώρες τη μέρα επτά μέρες την εβδομάδα. «Ο έλεγχος δεν σταματά ποτέ, για καμία κατηγορία και για κανένα κλάδο επιχειρήοεων» τόνισε ο κ. Πιτσιλής. Οι ομάδες «Ράμπο» θα πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα βάζοντας στο στόχαστρο νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και μπαρ όπου ανθεί η φοροδιαφυγή μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων.

 2. Καταστρώνοντας σχέδια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής ανά κλάδο και ανά κατηγορία επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών. Ο ΓΓΔΕ μίλησε για «αλλαγή φιλοσοφίας» σε σχέση με το παρελθόν, καθώς εφαρμόζεται ο στοχευμένος έλεγχος κατόπιν έρευνας και συλλογής πληροφορίας μέσω διασταυρώσεων, με αξιοποίηση και του Διαδικτύου.
  Στους νέου τύπου ελέγχους θα ακολουθηθεί το ελεγκτικό μοντέλο που εφαρμόστηκε το καλοκαίρι σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, όπου εντοπίστηκαν σε πάνω από χίλιες επιχειρήσεις σημαντικές αποκλίσεις δηλωθέντων εσόδων, οι οποίες δόθηκαν για έλεγχο. Βέβαια ο κ. Πιτσιλής έσπευσε να διευκρινίσει ότι η έρευνα δεν συνιστά τεκμήριο παραβατικότητας, «ούτε ότι ένας ολόκληρος κλάδος είναι παραβατικός.»
  «Η διαφορά όμως με το παρελθόν είναι ότι πλέον έχουμε συγκεκριμένη πληροφόρηση» είπε ο κ. Πιτσιλής για τις επιχειρήσεις που ελέγχονται και πρόσθεσε: «Το μήνυμα βεβαίως είναι ένα: Παρακολουθούμε τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων και τις περιμένουμε να δηλώσουν τα πραγματικά εισοδήματα τους, τα πραγματικά έσοδά τους.»
  Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει εκπονήσει σχέδιο για τους ελέγχους στους ελεύθερους επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, λογιστές, μηχανικοί, υδραυλικοί κ.λπ.) οι οποίοι θα γίνονται ανάλογα με τον βαθμό «επικινδυνότητας» του εκάστοτε κλάδου, όπως αυτός προκύπτει από την «ανάλυση κινδύνου» (risk analysis). Σύμφωνα με το σχέδιο, οι ελεγκτές θα ψάχνουν ακόμη και τα εισοδήματα και την περιουσιακή κατάσταση γονιών, παιδιών και αδελφών για να εντοπιστούν περιπτώσεις φορολογούμενων που εργάζονται παράνομα και αποκτούν περιουσιακά στοιχεία Οι έλεγχοι θα στηρίζονται στην έρευνα ανάλογα με την κατηγορία του επαγγέλματος ή ανά ομάδα κλάδων και θα γίνονται με μέθοδο που θα προσδιορίζει με έμμεσο τρόπο τον τζίρο των επαγγελματιών. Με τη συλλογή και την επεξεργασία στοιχείων από την «ελεγκτική παρατήρηση» ο ελεγκτής θα υπολογίζει εξ αποστάσεως από το γραφείο του το ακαθάριστο εισοδημάτων επαγγελμαηών, συγκρίνοντας τι δηλώνουν οι ίδιοι αλλά και τι δηλώνουν άλλοι επαγγελματίες του ίδιου κλάδου που δραστηριοποιούνται στην ίδια περιοχή.
  Αν αυτό που δηλώνουν αποκλίνει από τα έσοδα όπως τα υπολογίζει η Εφορία, τότε θα εκδίδονται εντολές ελέγχου.

 3. Τροποποίηση του πλαισίου κυρώσεων για μη έκδοση αποδείξεων και παρεμπόδιση του ελέγχου.
  Στις αλλαγές που εξετάζονται θα ληφθούν υπόψη η εμπειρία των καλοκαιρινών ελέγχων αλλά και οι κοινωνικές επιπτώσεις των διατάξεων αναστολής λειτουργίας επιχείρησης, σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων και επιχειρήσεων.
  Οπως είπε ο κ. Πιτσιλής, «μάλλον δεν είναι κοινωνικά εφικτό ή αποδεκτό να κλείσει κανείς το ιατρείο ενός γιατρού, διότι οι ασθενείς δεν φταίνε σε τίποτε. Το ίδιο ισχύει και για ένα φροντιστήριο, τα παιδιά δεν φταίνε σε κάτι. Πρέπει να βρούμε κάτι άλλο και γι' αυτό και οι υπηρεσίες μας ετοιμάζουν ήδη τη σχετική πρόταση». Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε σε βήματα που έχουν γίνει σε αυτή την κατεύθυνση από το καλοκαίρι, με ενεργοποίηση των μέτρων προσωρινής αναστολής λειτουργίες επιχειρήσεων, με «σαρωτικούς, προληπτικούς ελέγχους», περί τους 40.000, με συμμετοχή 2.200 υπαλλήλων, τονίζοντας ότι «το μήνυμα πέρασε» και ότι στις περιοχές όπου έγιναν έλεγχοι καταγράφηκε μεγαλύτερη συμμόρφωση και με εντοπισμό «παραβατικότητας κατά 70% αυξημένης» -και σε αυτό βοήθησαν και οι ελεγκτές άλλης εντοπιότητας.

Νέοι επικεφαλής

Σήμα για την ενίσχυση των φοροελέγχων κυρίως μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής, φορολογουμένων που περιλαμβάνονται στις διάφορες λίστες (εμβάσματα εξωτερικού, Λαγκάρντ, Μπόργιανς), μεγάλων επιχειρήσεων και φορολογούμενων μεγάλου πλούτου δίνει και η τοποθέτηση νέων επικεφαλής στις μεγαλύτερες φοροελεγκπκές υπηρεσίες της χώρας. Ειδικότερα, νέα προϊστάμενη στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) τοποθετήθηκε η Βασιλική Ηλιοπούλου και α' υποδιευθυντής Ελέγχων ο Βασίλειος Γλούμης. Επικεφαλής στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) αναλαμβάνει ο Περικλής Πολύζος, α' υποδιευθυντής Ελέγχων ο Ευστάθιος Φουστέρης και β' υποδιευθυντής Ελέγχων ο Ευάγγελος Γαβαλάς, ενώ νέος προϊστάμενος στη ΦΑΕ Αθηνών τοποθετήθηκε ο Αλέξιος Καββαθάς.

 

Πηγή: εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”

Alfred - 360°