Με τις απάτες ΦΠΑ να έχουν πάρει τη μορφή πανευρωπαϊκής επιδημίας, τις απώλειες εσόδων να ξεπερνούν τα 160 δις ευρώ και την Ελλάδα να έχει μπει προ πολλού στον χορό των κυκλωμάτων που αξιοποιούν τις «τρύπες» στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία για να «εξαφανίσουν» τα ίχνη του χρήματος και τελικά αυτό να καταλήξει στις τσέπες τους, η ανάληψη πρωτοβουλιών και από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ήταν μονόδρομος.
Πέρα από τις ελεγκτικές διαδικασίες, που πολλές φορές απαιτούν πολυεθνική συμμετοχή, καθώς με τις αλυσιδωτές συναλλαγές «κρύβεται» πιο εύκολα ο ΦΠΑ, η ΑΑΔΕ προχωρεί άμεσα και στην αυστηροποίηση των κυρώσεων για όσους είτε εμπλέκονται είτε εικάζεται ότι εμπλέκονται σε τέτοιου είδους κυκλώματα. Έτσι, με υπόφυση του Γιώργου Πιτσιλή, απενεργοποιούνται οι ΑΦΜ επαγγελματιών και επιχειρήσεων που είτε διαπιστωμένα έχουν υπεξαιρέσει ΦΠΑ είτε αρνούνται να επιδείξουν βιβλία και στοιχεία που μπορεί να ζητάει η Φορολογική Διοίκηση.
Ποιες είναι οι συνέπειες;
Οι εν λόγω επαγγελματίες ή επιχειρήσεις δεν μπορούν να προβούν σε:
• υποβολή οποιασδήποτε φορολογικής δήλωσης ηλεκτρονικά, με εξαίρεση τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9)
• λήψη αποδεικτικού (φορολογικής) ενημερότητας ηλεκτρονικά
• μεταβολές στοιχείων μητρώου
Πέρα από τον ηλεκτρονικό αποκλεισμό, οι εν λόγω ΑΦΜ αχρηστεύονται και στο σύστημα VIES, καθιστώντας έτσι αδύνατη τη χρησιμοποίησή τους για νέες ενδοκοινοτικές συναλλαγές. Ενδεικτικό της σημασίας αυτών των κινήσεων από την ΑΑΔΕ είναι ότι αυτή την περίοδο διενεργούνται δεκάδες πολυεθνικοί έλεγχοι για επιχειρήσεις -μεταξύ των οποίων και ελληνικές- που φέρεται να διακινούν προϊόντα ή να πουλάνε υπηρεσίες, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για «μαϊμού» συναλλαγές με στόχο την κλοπή ΦΠΑ.
Την ίδια ώρα, η ΑΑΔΕ προσπαθεί να κάνει πιο εύκολη τη ζωή των συνεπών επιχειρήσεων, που συν τοις άλλοις έχουν τον «πονοκέφαλο» των capital controls και της εσωτερικής στάσης πληρωμών από το Δημόσιο.
Έτσι, με άλλη απόφαση του κ. Πιτσιλά, επιστρέφονται πλέον άμεσα και χωρίς έλεγχο ποσά ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, κυρίως σε εισαγωγικές, που πραγματοποιούν συναλλαγές, που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ σε ποσοστό τουλάχιστον 50% του κύκλου εργασιών τους για σκοπούς ΦΠΑ, το τελευταίο ημερολογιακό έτος.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τις επιχειρήσεις αυτές είναι να εμφανίζουν υψηλό βαθμό φορολογικής συμμόρφωσης, ήτοι όχι μόνο να έχουν λευκό φορολογικό μητρώο, αλλά και να μη χαρακτηρίζονται με βάση risk analysis ώς ύποπτες για συμμετοχή σε απάτη για ενδοκοινοτικές συναλλαγές.
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΥΠΟΥ