«Παγώνουν» οι οφειλές σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Οι ελεύθεροι επαγγελματνες και αυτοαπασχολούμενοι θα εξασφαλίζουν φορολογική ενημερότητα από την 1η Ιανουάριου 2017, με την προϋπόθεση να είναι συνεπείς στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών τους.

Ασφαλιστική ενημερότητα θα εξασφαλίζουν από 1/1/2017 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι οφειλέτες του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, με την προϋπόθεση να είναι συνεπείς στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών τους. Η διάρκεια της ασφαλιστικής ενημερότητας θα συνδέεται με την πληρωμή των τρεχουσών εισφορών, δηλαδή θα ισχύει για όσο διάστημα ο οφειλέτης τις εξυπηρετεί κανονικά, ενώ τα παλιά χρέη θα μπαίνουν στον... πάγο. Στόχος είναι σε δεύτερο χρόνο το «παγωμένο» χρέος να μπορεί να εντάσσεται αε διακανονισμό, ώστε να ρυθμίζεται με βάση τις πραγματικές δυνατότητες του οφειλέτη.

«Οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες έως και τις 31.12.2016 παγώνουν, χωρίς βεβαίως να διαγράφουν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του», εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως «από 1.1.2017 οι ασφαλιστικές εισφορές δεν προκύππουν αυθαίρετα, αλλά συνδέονται με την πραγματική οικονομική δυνατότητα του ασφαλισμένου» (σ.σ.: υπολογίζονται επί του πραγματικού εισοδήματος)

Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται δέσμη μέτρων για την αύξηση της ειστιραξιμότπτας των ασφαλιστικών ταμείων, στη βάση μιας «νέας ευκαιρίας» για τους εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες που δημιούργησαν ή διόγκωσαν χρέη εντός της κρίσης. Βασικός άξονας είναι να δίνεται από 1/1/2017 ασφαλιστική ενημερότητα σε όποιον σπεύδει να πληρώσει και να εξυπηρετεί κανονικά τις τρέχουσες εισφορές του προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Στο χαρτοφυλάκιο

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα «παγώνουν», ώστε να μην επιβαρύνονται με περαιτέρω προσαυξήσεις, αλλά δεν θα διαγράφονται, αντίθετα θα παραμένουν στο χαρτοφυλάκιο του ασφαλισμένου. Η ελληνική αλευρά διαπραγματεύεται με τους δανειστές τη δυνατότητα να αντιμετωπιστούν σε δεύτερο χρόνο με έναν διακανονισμό «ραμμένο» στις δυνατότητες των οφειλετών, με βάση δηλαδή το προσωπικό προφίλ του καθενός και τις πραγματικές δυνατότητες που έχει να αποπληρώσει το οφειλόμενο ποσό.

Με το μέτρο αυτό η κυβέρνηση προσδοκά να επανεντάξει στην ασφαλιστική βάση 300.000 άτομα που έχουν δημιουργήσει χρέη και δεν μπορούν να αποκτήσουν ενημερότητα. Μόνο για τον ΟΑΕΕ αναμένονται πρόσθετα έσοδα 320 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Οπως τονίζουν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, το μέτρο δημιουργεί το περιβάλλον για επανένταξη εκατοντάδων χιλιάδων ανασφάλιστων στο σύστημα. Στόχος είναι να εισρεύσει «ζεστό χρήμα» στα Ταμεία, που ταλαιπωρούνται από την υστέρηση εσόδων και το πλήθος των οφειλετών που βγαίνουν εκτός ρυθμίσεων.

Εμπειρα στελέχη του υπουργείου Εργασίας διαμηνύουν, άλλωστε, πως κανείς δεν θα έχει όφελος να εγκαταλείπει την ρύθμισή του. «Ουδείς δεν θα έχει συμφέρον να πάψει να εξυπηρετεί τις ρυθμίσεις οφειλών στις οποίες έχει ενταχθεί, διότι αν το πράξει, θα χάσει τις ωφέλειες που είχε εξασφαλίσει και τις μεγάλες εκπτώσεις που συνοδεύουν τις ρυθμίσεις και φτάνουν μέχρι το 100% των προσαυξήσεων», παρατηρεί ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος

Οσοι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να φύγουν από τη ρύθμισή τους θα έχουν το αντικίνητρο να ανακτήσουν στο ακέραιο ως οφειλή την έκπτωση που είχαν κερδίσει.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να υπάρξουν πρόσθετα κίνητρα για όσους παραμένουν στις ρυθμίσεις και είναι συνεπείς.

Η αποπληρωμή, άλλωστε, των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι προϋπόθεση και για τη λήψη της σύνταξης. «Είναι προς το συμφέρον των οφειλετών ασφαλισμένων η αποπληρωμή των οφειλών τους», επισημαίνει ο κ. Πετρόπουλος, προσθέτοντας πως «από τη δική μας πλευρά θα επιδιώξουμε να βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία για την απόλαυση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.»

Υπενθυμίζεται πως στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για ανταλλαγή του «παγωμένου» ληξιπρόθεσμου χρέους με αποποίηση ασφαλιστικού χρόνου και αναλογική μείωση της σύνταξης για τους οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ"

Alfred - 360°