Για έναν χρόνο, και συγκεκριμένα έως τις 31/12/2019 (αντί για τις 31/12/2018 που αρχικά έληγε), παρατείνεται η ισχύς του εξωδικαστικού μηχανισμού (νόμος 4469/2017). Η σχετική τροπολογία έχει ήδη αποσταλεί στη Βουλή και αναμένεται να ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο και να ψηφιστεί έως τις 20 Δεκεμβρίου. Μαζί με την παράταση έρχεται και πακέτο βελτιώσεων, στην κατεύθυνση απλοποίησης των διαδικασιών, ωστόσο αυτές θα έχουν προσδιοριστεί έως το τέλος του μήνα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να εντάξει στον εξωδικαστικό, μετά την παράτασή του, και τα «κόκκινα» χρέη προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία των επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών που δημιουργήθηκαν εντός του 2018.
Το πλαίσιο, με βάση το οποίο θα ενταχθούν τα χρέη του 2018, αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και όταν τελεσφορήσει θα ακολουθήσει και νέα τροπολογία. Το θέμα των συζητήσεων περί παράτασης του εξωδικαστικού είχε αποκαλύψει η «Ν» στο φύλλο της 30ής Νοεμβρίου, στο οποίο κατέγραφε τα σενάρια που εξετάζονται, με βάση πληροφορίες από τραπεζικές πηγές.
Λίγες ώρες πριν εμφανιστεί το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να παρουσιάσει τον κατάλογο των 29 νέων φόρων που επιβλήθηκαν κατά τη θητεία της σημερινής κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, από τη Νέα Υόρκη όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει στις εργασίες του συνεδρίου της Capital Link, παραδέχτηκε ότι δεν είναι δίκαιοι όλοι οι φόροι που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, τονίζοντας ότι σταδιακά -και με δεδομένη τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου- αυτό το ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
«Αν παρέμενα υπουργός Οικονομικών για τα επόμενα 3-4 χρόνια, θα έθετα ως προσωπικό στόχο ένα νέο φορολογικό σύστημα το οποίο θα ήταν πολύ πιο απλό, σταθερό και δίκαιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.
Η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τους φόρους αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019 και θα ενταθεί όσο θα πλησιάζει η ημέρα των εκλογών. Η κυβέρνηση θα προβάλει τον δικό της σχεδίασμά -σχετική αναφορά έκανε και ο κ. Τσακαλώτος στη Νέα Υόρκη, υπενθυμίζοντας την εξαγγελία του πρωθυπουργού για μείωση του ΦΠΑ μετά το 2021, αλλά και για μείωση του φόρου των επιχειρήσεων ο οποίος έχει ήδη ψηφιστεί- και η Νέα Δημοκρατία θα αντιπαραβάλλει τις δικές της προτάσεις, μεταξύ άλλων και για τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης των φυσικών και νομικών προσώπων. Μάλιστα, όσο θα προχωρούν οι μήνες μέσα στο 2019 η αντιπαράθεση θα γίνεται εντονότερη, καθώς αμέσως μετά τις εκλογές θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς όσον αφορά το φορολογικό πακέτο του 2020. Σε αυτό υπάρχει η μεγάλη εκκρεμότητα με τη μείωση του αφορολογήτου αλλά και την ενεργοποίηση των αντίμετρων που προβλέπονται (μεταξύ άλλων της μείωσης του βασικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας αλλά και τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης). Ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε από τη Νέα Υόρκη ότι ο προσωπικός του στόχος είναι η μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, παρά του φόρου επί των κερδών των επιχειρήσεων, η μείωση του οποίου έχει ήδη δρομολογηθεί μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας. «Όμως ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, όπως και σ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, δεν τελειώνει ποτέ. Είναι μια μάχη πολλές φορές άνιση, γιατί οι μεγάλες εταιρείες και οι τράπεζες έχουν πολλά εργαλεία και πολλούς δικηγόρους και λογιστές για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε ρυθμιστική πρωτοβουλία μιας κυβέρνησης».
Το πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ
Όπως προκύπτει και από τις διευκρινίσεις του υπουργού Οικονομικών, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Νέα Υόρκη, εντός των επόμενων ημερών ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του για το 2019 και σε αυτό θα αποκαλύπτεται πρώτον ο στόχος άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς και δεύτερον ο προγραμματισμός για την πρόωρη αποπληρωμή των «ακριβών» οφειλών προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Υπενθυμίζεται ότι το χρέος προς το ΔΝΤ -έπεσε οριακά κάτω από τα 10 δισ. ευρώ μετά τις τελευταίες πληρωμές- φτάνει να τοκίζεται ακόμη και με 4,9%, δηλαδή περισσότερο και από το τρέχον επίπεδο του 1 θετούς ομολόγου.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις πρόωρες αποπληρωμές, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι θα υπάρξουν άμεσα εξελίξεις και ότι στο πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ θα περιλαμβάνεται και το σχέδιο για την αποπληρωμή των δανείων που έχουν υψηλότερο επιτόκιο.
Διαβεβαίωση ιδιωτικοποιήσεων
Με δεδομένες τις δηλώσεις Κοστέλο περί προώθησης των μεταρρυθμίσεων (μεταξύ των οποίων και των αποκρατικοποιήσεων), ο κ. Τσακαλώτος, αφού επιβεβαίωσε ότι προγραμματίζεται νέα αποστολή των θεσμών στην Αθήνα προς το τέλος Ιανουάριου, αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Ειδικότερα είπε πως θα ολοκληρωθούν αυτές που είναι στο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ ανέφερε ότι το «υπερταμείο» έχει ένα σχέδιο αύξησης της αξίας των ΔΕΚΟ και της περιουσίας του Δημοσίου όπου δεν είναι υποχρεωμένο να κάνει ιδιωτικοποιήσεις, αλλά μπορεί να προχωρήσει με άλλους τρόπους για να αυξήσει την αξία τους.
Διαβεβαίωσε επίσης για την επένδυση του Ελληνικού ότι σύντομα θα βγει η προκήρυξη, αφού το τελευταίο εμπόδιο ήταν η άδεια για το καζίνο. Τέλος, προανήγγειλε την άμεση αύξηση του κονδυλίου για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, εξηγώντας ότι έχει ήδη βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος.
Επί τάπητος τέθηκαν
▼ Τα θέματα των ελληνικών τραπεζών και ο χρόνος των εκλογών ήταν τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν το ετήσιο συνέδριο της Capital Link που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν σε συνέδριο της Goldman Sachs στο Λονδίνο, είδαν ξένους θεσμικούς επενδυτές και ανέλυσαν τους σχεδιασμούς τους για την επόμενη χρονιά.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς αυτούς, η Πειραιώς σκοπεύει να εκδώσει τίτλο Tier 2 το 2019 και «επιπλέον εργαλεία» το 2020. Η Eurobank ανέφερε ότι προχωράει στην εφαρμογή του σχεδίου επιθετικής μείωσης των NPEs, η Alpha Bank εξετάζει το μοντέλο της Eurobank προκειμένου να διαγράψει τον κίνδυνο αραίωσης (dilution), ενώ η Εθνική αναφέρθηκε στην έκδοση ομολόγων Tier-2, που θα πραγματοποιήσει προκειμένου να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του πυλώνα 2 (P2G).
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε και το σχέδιο της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια, με τις ελληνικές τράπεζες να συνομολογούν πως το σχέδιο αυτό βρίσκεται ακόμη σε αρκετά πρώιμο στάδιο. Οι ελληνικές τράπεζες αναφέρθηκαν και στις ενστάσεις του SSM σε ό,τι αφορά το σχέδιο αυτό.
Τα «κόκκινα» δάνεια αποτέλεσαν και το βασικό θέμα του συνεδρίου του Capital Link, αφού η επίλυση αυτού του βασικού ζητήματος θα οδηγήσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τις τράπεζες να καταφέρουν να χρηματοδοτήσουν εκ νέου την ελληνική οικονομία και δι’ αυτού του τρόπου να ενισχύσουν και την πραγματική τους κερδοφορία.
Στο συνέδριο της Νέας Υόρκης ο Julien Petit, διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, σε ειδικό πάνελ αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο που σημείωσαν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα σε όλες τις προκλήσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Petit αναφέρθηκε στην πολύ χαμηλή κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που αποτελεί ποσοστό της αξίας με την οποία οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν το 2015, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη να δοθούν όσο περισσότερα μέσα γίνονται στις ελληνικές τράπεζες για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα NPEs και να προχωρήσουν στην επόμενη μέρα.
Σημαντικές ευκαιρίες διέγνωσε ο κ. Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής που δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις για τη χώρα. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη για βελτίωση της διεθνούς εμπιστοσύνης αλλά και της διατήρησης της θετικής δυναμικής των διαρθρωτικών αλλαγών που θα επιτρέψουν να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.
Ο κ. Νικόλαος Καραμούζης, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank, επεσήμανε πως οι συνθήκες ρευστότητας βελτιώνονται συνεχώς, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να μετασχηματίζουν γρήγορα τα επιχειρηματικά και λειτουργικά μοντέλα τους.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς σημείωσε πως οι τράπεζες προχωρούν στη μείωση των NPEs διατηρώντας τα κεφάλαιά τους και ενισχύοντας τα αποθέματα ρευστότητας, καθώς βλέπουν να αυξάνεται η ζήτηση για εταιρικά δάνεια και μέσα από αυτή τη διαδικασία οι τράπεζες ευελπιστούν να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.
Ο Martin Czurda, επικεφαλής του ΤΧΣ, είπε πως η βελτίωση των NPLs που συνοδεύεται από τις καλύτερες προοπτικές για την εθνική οικονομία θα βοηθήσουν τελικώς την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών τραπεζών.
Τέλος, ο κ. Πάνος Παπάζογλου, διευθύνων σύμβουλος της «ΕΥ Ελλάδος», έδωσε βάρος στην υιοθέτηση ενός εφαρμόσιμου σχεδίου για την αντιμετώπιση των NPEs των ελληνικών τραπεζών, το οποίο θα έχει την πλήρη υποστήριξη της ΕΚΤ και του SSM.
Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ