Πώς αμείβονται οι εορτές Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018
Πώς αμείβονται οι εορτές Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς

Χρηστικές οδηγίες για τον τρόπο αμοιβής των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για τον υπολογισμό των δώρων ακόμη και για όσους απασχολούνται με μερική απασχόληση παρέχει η ΓΣΕΕ μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ, www.kepea.gr).

Με την online εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους να υπολογίσουν μόνοι τους το Δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται, πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο: http://kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php

Παράλληλα έχει δημιουργηθεί και νέα online εφαρμογή για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων στην εκ περιτροπής απασχόληση: https://www.kepea.gr/calc-ek-peritropis-doroxristoygennon.php Η 25η αλλά και η 26η Δεκεμβρίου είναι ημέρες υποχρεωτικής αργίας βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (άρθρο 4 ΒΔ 748/1966 και άρθρο 42 Ν. 4554/2018).

Η 1η και η 6η Ιανουάριου (Θεοφάνια) δεν ανήκουν στις υποχρεωτικές αργίες από τον νόμο, ωστόσο χορηγούνται είτε βάσει ειδικών ρυθμίσεων σε ΣΣΕ, κανονισμούς εργασίας κ.λπ., είτε κατ' έθιμο, είτε οικειοθελώς από τον εργοδότη.

Σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές. Επίσης δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό) με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

 

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Alfred - 360°