POS έως τα τέλη Ιουνίου ή πρόστιμο.

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Γιατροί, δικηγόροι, εστιατόρια, μπαρ, καφενεία και γενικότερα όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν μέχρι το τέλος Ιουνίου μηχανήματα POS. Η σχετική απόφαση έχει πάρει τις υπογραφές των αρμόδιων υπουργείων και αναμένεται η έκδοσή της την επόμενη εβδομάδα. Μέχρι και τον Μάρτιο θα έχει εκδοθεί μία ακόμη απόφαση που θα αφορά τις λοταρίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις κληρώσεις θα μετέχουν όλοι οι φορολογούμενοι που πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω καρτών.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν μέρος στις κληρώσεις του υπουργείου Οικονομικών και να διεκδικούν το μεγάλο δώρο του μήνα, που θα είναι ένα αυτοκίνητο, αλλά και μικρότερα δώρα ύψους μέχρι και 50 ευρώ.

Το συνολικό ποσό που θα διατίθεται σε ετήσια βάση θα ανέρχεται στα 12 εκατ. Ευρώ.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης:

  • Εντός της εβδομάδας θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα υποχρεώνει γιατρούς, δικηγόρους, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, μπαρ, εστιατόρια κ.λ.π να διαθέτουν μηχανήματα POS.
    Τα μηχανήματα πρέπει να τα έχουν προμηθευτεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. Όσοι εξ αυτών δεν τηρήσουν την υποχρέωση αυτή θα καταβάλλουν υψηλά πρόστιμα.
  • Από την τοποθέτηση μηχανημάτων θα εξαιρεθούν τα ψιλικατζίδικα και τα περίπτερα.
    Ωστόσο, η κυβέρνηση εξετάζει να θέσει και όριο ανάλογα με τον τζίρο της κάθε επιχείρησης. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι τα περίπτερα του Συντάγματος που κάνουν μεγάλο τζίρο δεν μπορούν για παράδειγμα να εξαιρεθούν από την υποχρέωση τοποθέτησης μηχανημάτων POS, αν και αρκετά από αυτά διαθέτουν ήδη.
  • Στις λοταρίες ο πολίτης με το που κάνει κάποια αγορά, για παράδειγμα σε ένα κατάστημα με ρούχα, θα γνωρίζει εάν η απόδειξή του έχει κερδίσει. Σύμφωνα με το σχέδιο, σε καθημερινή βάση 50 «τυχεροί» πελάτες καταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι χρησιμοποιούν χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες στις συναλλαγές τους, θα πραγματοποιούν δωρεάν τις αγορές τους.
    Όλες οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν οι πολίτες για τις αγορές που πραγματοποιούν μέσω καρτών θα μετέχουν αυτόματα σε κλήρωση με έπαθλο δωρεάν αγορές. Για παράδειγμα, όταν ένας φορολογούμενος πληρώνει με κάρτα συναλλαγή αξίας 40 ευρώ, το τερματικό POS την ώρα της συναλλαγής θα ενημερώνει ότι ο καταναλωτής θα μπορεί να πραγματοποιήσει δωρεάν αγορές ίσης αξίας με ανώτατο όριο τα 50 ευρώ.
  • Τα ελεγκτικά συνεργεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν ήδη ξεκινήσει ελέγχους προκειμένου να εντοπιστούν παράνομα POS.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας χθες στη Βουλή, ανέφερε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται σε επαγρύπνηση και έχουν ήδη δοθεί συγκεκριμένα οδηγίες στα συνεργεία που διενεργούν μερικούς επιτόπιους προληπτικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι υπάλληλοι που διενεργούν τους ελέγχους ζητούν στοιχεία από τους ελεγχόμενους που διαθέτουν POS από τα οποία να αποδεικνύεται η προέλευση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμής προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τα μηχανήματα έχουν εγκατασταθεί από αλλοδαπό πάροχο υπηρεσιών. Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι, οι ελεγκτικές αρχές είχαν εντοπίσει εταιρεία που διακινούσε μέσω Βουλγαρίας POS παρακάμπτοντας την εφορία και το τραπεζικό σύστημα

Οι επιχειρηματίες που τα είχαν προμηθευτεί είχαν τη δυνατότητα να παρακάμπτουν τα capital controls. Μέσω της κάρτας που προμηθεύονταν μαζί με τα μηχανήματα, μπορούσαν να κάνουν αναλήψεις μετρητών έως 15.000 ευρώ τον μήνα και να αποστέλλουν σε τράπεζες του εξωτερικού επίσης έως 100.000 ευρώ μηνιαίως.

 

Πηγή: εφημερίδα «Καθημερινή»

Alfred - 360°