Πώς να αντιμετωπίσετε τη νέα ηλεκτρονική απάτη

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση της διεθνώς γνωστής απάτης μέσω σεξουαλικής εκβίασης, που εκδηλώνεται με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας, με σκοπό την εξαπάτησή τους. 

Ειδικότερα άγνωστοι δράστες με τη χρήση απατηλών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνουν μαζικά μηνύματα σε αποδέκτες και τους ενημερώνουν ότι διαθέτουν πρόσβαση στη συσκευή τους και το μήνυμα έχει αποσταλεί από τον προσωπικό τους λογαριασμό. 

Παράλληλα τους γνωστοποιούν ότι έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, μετά από την επίσκεψή τους σε κάποιον ιστότοπο, το οποίο έχει ενεργοποιήσει την κάμερα και τους έχει καταγράψει σε προσωπικές στιγμές. 

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει συλλέξει όλες τις επαφές των χρηστών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι δράστες απειλούν με την αποστολή του επίμαχου υλικού στις επαφές τους, σε περίπτωση που δεν λάβουν χρήματα υπό μορφή bitcoins. 

Η προσπάθεια εκβίασης των θυμάτων με την απειλή δημοσιοποίησης αρχείων ερωτικού περιεχομένου αναφέρεται διεθνώς ως σεξουαλική εκβίαση “sextortion scam”. 

Σημειώνεται ότι τα εκβιαστικά αυτά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν κυρίως την παρακάτω μορφή και περιεχόμενο, ενώ η αναφορά σε πραγματικούς κωδικούς γίνεται ώστε οι παραλήπτες να πεισθούν για το αληθινό της απειλής.
 
Τι πρέπει να κάνετε εάν λάβετε ένα τέτοιο μήνυμα:
•    αγνοήστε τα μηνύματα και μην καταθέσετε χρήματα στους λογαριασμούς, που σας παραθέτει ο δράστης, 
•    μην ανοίγετε τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς, 
•    μην επικοινωνείτε ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές, 
•    αλλάξτε άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) που νομίζετε πως έχει εκτεθεί, 
•    ελέγξτε το πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό του υπολογιστή σας. 
 

Alfred - 360°