Πώς θα φορολογηθούν τα αναδρομικά συνταξιούχων

Τετάρτη 25 Απριλίου 2018
Πώς θα φορολογηθούν τα αναδρομικά συνταξιούχων

Προσυμπληρωμένες με το άθροισμα συντάξεων αλλά και αναδρομικών κρατήσεων που επιστράφηκαν από τον ΕΟΠΥΥ θα είναι οι φετινές φορολογικές δηλώσεις. Αυτό προβλέπει απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσιών Εσόδων, Γ. Πιτσιλά, που αφορά στον τρόπο φορολόγησης των αναδρομικών συνολικού ύψους 295 εκατ. ευρώ που έλαβαν περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, ποσά, που παρακρατήθηκαν για τη μηνιαία εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων κατά το διάστημα από 1.1.2012 έως 30.6.2016 και τα οποία επεστράφησαν άτοκα στους δικαιούχους με τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2017, συναθροίζονται μετά ποσά από κύριες συντάξεις του φορολογικού έτους 2017 και φορολογούνται μαζί στο ίδιο έτος. Το συνολικά συναθροιζόμενο ποσό εμφανίζεται προσυμπληρωμένο στους κωδικούς 303-304 του εντύπου Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017

Τροποποιητική δήλωση Παρ’ όλα αυτά, για όσους το επιθυμούν παρέχεται η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμο και άλλες κυρώσεις για τη φορολόγηση των ποσών αυτών στα έτη που ανάγονται. Η τελευταία επιλογή συμφέρει κυρίως φορολογούμενους που έλαβαν σημαντικά ποσά αναδρομικών και η μεταφορά τους στο έτος που αφορούν συνεπάγεται τη φορολόγησή τους με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή και το όφελος είναι σημαντικό.

Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που έχει λάβει αναδρομικά 500 ευρώ και το συνολικό του εισόδημα από συντάξεις είναι το 2017 οριακά κάτω από τις 30.000 ευρώ, τότε σημαντικό μέρος του ποσού των αναδρομικών θα φορολογηθεί με συντελεστή 35%. Ωστόσο, αν επιμερίσει και μεταφέρει τα σχετικά ποσά με τροποποιητικές εκπρόθεσμες δηλώσεις στα έτη που αναλογούν, τότε τα ποσά των αναδρομικών θα φορολογηθούν με τον αμέσως χαμηλότερο συντελεστή, δηλαδή 29%. Έτσι ο συνταξιούχος μπορεί να γλιτώσει έως και 30 ευρώ.

 

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Alfred - 360°