Σε 12 δόσεις η εξόφληση οφειλών 2016.

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

«Ανάσα» σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, μηχανικούς, δικηγόρους, γιατρούς, αλλά και ασφαλισμένους αγρότες του ΟΓΑ, αναμένεται να δώσει η νέα ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με την οποία θα δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών του έτους 2016 σε 12 μηνιαίες δόσεις. Αυτό δήλωσε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Αναστάσιος Πετρόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο οποίος τόνισε: «Θα δώσουμε τη δυνατότητα καταβολής στη διάρκεια του έτους των οφειλών που διαμορφώθηκαν στο έτος 2016 σε 12 μήνες, ενώ πριν ήταν σε μια δόση. Επομένως αντί να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι (δικηγόροι, μηχανικοί, αγρότες) μια και έξω τις οφειλές θα τις πληρώσουν σε 12 δόσεις»

Ο κ. Πετρόπουλος επανέλαβε ότι δεν θα κινηθεί κανένας διωκτικός μηχανισμός των αρμόδιων υπηρεσιών για την είσπραξη των συγκεκριμένων οφειλών του 2016. Το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, θα λάβει υπ’ όψιν του ότι, εξαιτίας των περσινών απεργιακών κινητοποιήσεων διαφόρων κλάδων ασφαλισμένων, δημιουργήθηκαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα σε δεκάδες χιλιάδες υπόχρεους ασφαλιστικών εισφορών, με αποτέλεσμα να έχουν αντικειμενικές δυσκολίες στο να είναι συνεπείς με την πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών

Υπενθυμίζεται ότι οι οφειλές που δεν θα εξοφληθούν θα μεταφερθούν στο ΚΕΑΟ, ενώ η μηνιαία καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για τους πρώτους έξι μήνες του 2017 θα γίνει με βάση το φορολογητέο εισόδημα του 2015 και όταν γίνει η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2016, τότε θα υπάρξει ο συμψηφισμός των διαφορών που θα προκύψουν.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, από την επόμενη Δευτέρα 16 Ιανουάριου θα αρχίσει η αποστολή των πρώτων ηλεκτρονικών ειδοποιητηρίων σε όλους τους υπόχρεους, ιδιώτες και επιχειρήσεις. Τα ηλεκτρονικά «ραβασάκια» θα αφορούν την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του τρέχοντος μήνα, οι οποίες θα πρέπει να εξοφληθούν το αργότερο μέχρι το τέλος του Φεβρουάριου.

Γιατί καθυστερεί η ρύθμιση για τα μπλοκάκια

Σε μεγάλο πονοκέφαλο έχει εξελιχθεί για το υπουργείο Εργασίας η έκδοση της σχετικής εγκυκλίου που αφορά τη ρύθμιση της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών όσων εργαζομένων αμείβονται κυρίως μόνο με μπλοκάκι. Ο βασικός λόγος της καθυστέρησης έχει σχέση με τη δυσκολία εντοπισμού των εργαζομένων αυτής της κατηγορίας, δηλαδή, όσων αμείβονται μόνο με μπλοκάκι και έχουν δύο αντισυμβαλλόμενους εργοδότες. Το θέμα αφορά για παράδειγμα: πολιτικούς μηχανικούς ή αρχιτέκτονες που εργάζονται μόνο με μπλοκάκι σε δύο τεχνικές εταιρείες, δημοσιογράφους που απασχολούνται με μπλοκάκι σε ιστοσελίδες ή σε περιοδικά, λογιστές που εργάζονται κυρίως σε μεγάλες εταιρείες, ή σε θυγατρικές εταιρείες διαφόρων ομίλων, γιατρούς που απασχολούνται σε διαφορετικές κλινικές ή διαγνωστικά κέντρα, αλλά και αρκετές ακόμη κατηγορίες και ειδικότητες ασφαλισμένων.

Το πρόβλημα έχει τις εξής βασικές τεχνικές παραμέτρους:

α) πώς θα μπορέσουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας να εντοπίσουν τους δύο αντισυμβαλλόμενους εργοδότες οι οποίοι απασχολούν αμειβόμενο με μπλοκάκι,

β) πώς θα δηλώνονται στον ασφαλιστικό φορέα τα ποσά με τα οποία αμείβονται σε μηνιαία βάση οι απασχολούμενοι,

γ) τη χρονική διάρκεια της απασχόλησης, δηλαδή, στο εάν ο αμειβόμενος με μπλοκάκι απασχολείται μερικές ημέρες τον μήνα ή καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα.

Συνεπώς, σε περιπτώσεις σαν και αυτές, προκύπτει το ερώτημα του πώς θα καταλογίζονται σε μηνιαία βάση οι ασφαλιστικές εισφορές αυτών των αμειβομένων, όταν τα βασικά δεδομένα της απασχόλησης και της αμοιβής τους είναι δύσκολο να καταγραφούν από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα, ώστε στο τέλος κάθε μήνα να αποστέλλεται το ειδοποιητήριο με τις ανάλογες, προς πληρωμή, ασφαλιστικές οφειλές

Όλες αυτές οι τεχνικές δυσκολίες συνθέτουν το πρόβλημα που αφορά τους αμειβόμενους μόνο με μπλοκάκι και το υπουργείο Εργασίας αναζητά λύσεις εξετάζοντας και το θέμα της συνεργασίας των ηλεκτρονικών του υπηρεσιών με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του συστήματος taxis.

 

Πηγή: εφημερίδα «Ναυτεμπορική»

Alfred - 360°