Σε 12 μήνες το Δημόσιο θα ξεπληρώσει τα χρέη προς ιδιώτες

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο μηδενισμός των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο.

Αυτό υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού φόρουμ που πραγματοποίησε χθες η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (ΤΕΑΕΠ) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Κατά τα λεγάμενα του υπουργού, για την υλοποίηση αυτού του στόχου που θα δώσει «νέα πνοή» στην ελληνική οικονομία «καταλύτες» είναι τόσο η ολοκλήρωση τπς πρώτης αξιολόγησης, με τη συνακόλουθη εκταμίευση της δόσης, όσο και η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Αναφορικά με τη δράση της ΤΕΑΕΠ στη χώρα μας ο κ. Σταθάκης επισήμανε πως έχουν ήδη γίνει 15 χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 207 εκατ. ευρώ. Μάλιστα τα 47,5 εκατ. ευρώ θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία μέσα στο 2016. Παράλληλα, την επόμενη τριετία αναμένονται χρηματοδοτήσεις από την ΤΕΑΕΠ συνολικού ύψους 140 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος τπς ΤΕΑΕΠ, Ιχσάν Ουγκούρ Ντελικανλί σχολίασε: «Προσπαθούμε να αναδείξουμε την περιοχή ως πόλο ανάπτυξης»

Αναπτυξιακά εργαλεία

Στο μεταξύ, ο υπουργός Ανάπτυξης αφού τόνισε πως η χώρα μας θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, παρέθεσε μία σειρά από εργαλεία που θα συμβάλουν στην επάνοδο. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:

  1. Η αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, οι απορροφήσεις του οποίου έως το τέλος του έτους θα ανέλθουν στα 4 δισ. ευρώ. Σ’ αυτό το ποσό θα προστεθούν ακόμη 4 δισ. ευρώ από την υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

  2. Η ενεργοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας και δίνει έμφαση στον αγροτοδιατροφικό τομέα και στις τεχνολογίες.

  3. Το πακέτο Γιούνκερ. Προς υπαγωγή 42 έργα, προϋπολογισμού 5,4 δισ. Ευρώ.

  4. Το νέο ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις.

  5. Η απλοποίηση στην αδειοδότηση επιχειρήσεων και η ίδρυση Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων.

  6. Η σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου.

Alfred - 360°