Σε αχρηστία το ένα τρίτο των POS

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018
Σε αχρηστία το ένα τρίτο των POS

Ένας στους τρεις καταστηματάρχες και επαγγελματίες που υποχρεώθηκαν από τον νόμο να αποκτήσουν τερματικά αποδοχής καρτών (POS) δεν τα χρησιμοποιεί, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό από τους υπόλοιπους τα χρησιμοποιεί ελάχιστα. Είναι ενδεικτικό ότι τα τερματικά που τοποθετήθηκαν υποχρεωτικά με βάση τον νόμο αποτελούν το 40% του συνόλου των POS, αλλά μέσα από αυτά πραγματοποιείται μόλις το 6% των συναλλαγών. Ταυτόχρονα, ο ρυθμός αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών μειώνεται, αν και η διείσδυση της χρήσης «πλαστικού χρήματος» είναι ακόμη μικρή στη χώρα μας. Στην Ελλάδα, οι συναλλαγές με κάρτες αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό είναι διπλάσιο. Το πρώτο τρίμηνο του 2018, η αξία των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 20% έναντι 45% πέρυσι.

Τα σχετικά ελαστικά όρια ανάληψης μετρητών από τη μία και η ενίσχυση της τάσης για φοροδιαφυγή, εξαιτίας των επιβαρύνσεων από φόρους και εισφορές, από την άλλη, έχουν ως αποτέλεσμα οι επαγγελματίες να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να αποφύγουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, με συνηθέστερο τρόπο την παροχή έκπτωσης στους πελάτες για πληρωμές με μετρητά.

Η προτίμηση στα μετρητά κρατάει ανενεργό το 30% των POS Σημαντική επιβράδυνση εμφανίζει ο ρυθμός αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών το πρώτο τρίμηνο του 2018 Μπορεί οι έμποροι και οι ετταγγελματίες να υποχρεώθηκαν διά νόμου να εγκαταστήσουν POS, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα χρησιμοποιούν. Ένα στα τρία δεν έχει, ακόμη, κόψει ούτε μία απόδειξη, καθώς οι επαγγελματίες και δη οι μικρομεσαίοι προτιμούν τις πληρωμές τοις μετρητοίς. Μάλιστα, προκειμένου να αποφύγουν τη συναλλαγή με κάρτα προσφέρουν στους πελάτες τους μειωμένη τιμή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική επιβράδυνση στην αύξηση τόσο του αριθμού των συναλλαγών όσο και του τζίρου μέσω των POS το πρώτο τρίμηνο του έτους. Είναι ενδεικτικό ότι τα τερματικά που τοποθετήθηκαν υποχρεωτικά με βάση τον νόμο, αποτελούν το 40% του συνόλου των POS, αλλά μέσα από αυτά πραγματοποιείται μόλις το 6% των συναλλαγών. Ο τζίρος που γίνεται μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους με ρυθμό περίπου 20% αντί του υψηλού 45% που είχε καταγραφεί πέρυσι και του 70% που είχε σημειωθεί μετά την επιβολή των capital control το 2015.

Φρένο στη χρήση του «πλαστικού χρήματος» διαπιστώνεται στην αγορά, καθώς σημαντικό ποσοστό των εμπόρων και των επαγγελματιών που τοποθέτησαν τερματικά μηχανήματα POS στο πλαίσιο της υποχρεωτικότητας του νόμου, αποφεύγουν να τα χρησιμοποιήσουν προκρίνοντας τις εγχρήματες συναλλαγές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου το 30% των τερματικών που εγκαταστάθηκαν στην πρώτη φάση της υποχρεωτικότητας του νόμου, δηλαδή το πρώτο εξάμηνο του 2017, δεν έχει πραγματοποιήσει καμία συναλλαγή μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, μετά δύο χρόνια εκρηκτικής ανόδου ο ρυθμός αύξησης των συναλλαγών που γίνονται με «πλαστικό χρήμα» επιβραδύνθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2018 σε αισθητά χαμηλότερους ρυθμούς. Με βάση τα στοιχεία η αξία των συναλλαγών, δηλαδή ο τζίρος που γίνεται μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους με ρυθμό περίπου 20% αντί του υψηλού 45% που είχε καταγραφεί πέρυσι και του 70% που είχε σημειωθεί μετά την επιβολή των capital control το 2015. Αντίστοιχα στο μισό, δηλαδή στο 40%-45% φαίνεται ότι διαμορφώνεται ο ρυθμός αύξησης του αριθμού των συναλλαγών που γίνονται στα σημεία πώλησης τερματικά POS - και ο οποίος το 2017 είχε φτάσει στο 93%.

Η τόση αυτή παρατηρείται παρά το γεγονός ότι η τοποθέτηση τερματικών μηχανών σε όλα τα εμπορικό σημεία και από όλες τις επαγγελματικές ομάδες είναι πλέον καθολική και ο αριθμός των εγκατεστημένων POS ξεπερνά τις 650.000. Η ανάσχεση του εκρηκτικού ρυθμού ανόδου στη χρήση του «πλαστικού χρήματος» που είχε σημειωθεί μετά την επιβολή των capital control το 2015 και η οποία συνεχίστηκε και το 2016 και το 2017, αποδίδεται στο ότι η αγορά προσγειώνεται σε πιο ρεαλιστικούς ρυθμούς, αλλά και στην αύξηση της φοροδιαφυγής που ενισχύεται το τελευταίο διάστημα λόγω της υψηλής φορολογίας. Δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις και δη οι μικρομεσαίες που συμφωνούν με τον πελάτη να πληρώσει με μετρητό και σε χαμηλότερη τιμή, αντί να πληρώσει με κάρτα, μια παραλλαγή δηλαδή της παλιάς πρακτικής για δύο τιμές στα προϊόντα, μιας με απόδειξη και μιας χωρίς απόδειξη.

Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται με βάση πρόσφατα στοιχεία της Cardlink, από τα οποία προκύπτει ότι τα τερματικό που μπήκαν κατά την πρώτη φάση της υποχρεωτικής συμμόρφωσης, αντιπροσωπεύουν το 40% του συνόλου των POS, αλλά μέσα από αυτά πραγματοποιείται μόλις το 6% των συναλλαγών.

Με βάση τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών ο τζίρος της αγοράς για το 2018 θα διαμορφωθεί στα 27 δισ. ευρώ από 23,5 δισ. ευρώ το 2017, καταγράφοντας μετριοπαθέστερη αύξηση κατά 17%, σε σχέση με το 47% που είχε καταγράφει μεταξύ 2016 και 2017. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον τζίρο των καρτών που θα πραγματοποιηθεί από τις κάρτες που έχουν εκδοθεί από τις ελληνικές τράπεζες και δεν αφορά τον τζίρο που γίνεται από τους τουρίστες και τις κάρτες που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τα στοιχεία της Master Card που παρουσιάστηκαν χθες στο ετήσιο Innovation Forum Athens 2018, με θέμα «Empowering you to the Digital Economy», η Ελλάδα βρίσκεται αρκετό χαμηλά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο ποσοστό όγκου συναλλαγών με κάρτα ως μέρος του συνολικού ΑΕΠ της χώρας και συγκεκριμένα στο 10% του ΑΕΠ σε όρους 2016. Αντίστοιχα, χαμηλή είναι η χρήση του «πλαστικού χρήματος» στο σύνολο της ιδιωτικής κατανάλωσης, που προσεγγίζει περίπου το 20%.

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Alfred - 360°