Σε τρία στάδια η εγκατάσταση των POS.

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Σε «δόσεις» θα υλοποιηθεί το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την πλήρη υιοθέτηση από την αγορά του πλαστικού χρήματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το έγκαιρο χτίσιμο του αφορολόγητου από τους υπόχρεους και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι η υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων πληρωμών μέσω πλαστικού χρήματος (POS) στους επαγγελματικούς κλάδους και τις υπηρεσίες θα εφαρμοστεί σε τρεις φάσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017, η δεύτερη έως το τέλος του τρέχοντος έτους και η τρίτη έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως ανέφερε χθες η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, ότι στην πρώτη φάση έως τον Ιούνιο θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν POS επαγγελματικοί κλάδοι με αυξημένο βαθμό παραβατικότητας, όπως τα καταστήματα εστίασης και ένας μεγάλος αριθμός από κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, όπως γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.ά. Στις επόμενες δυο δόσεις θα συμπεριληφθουν άλλοι κλάδοι και υπηρεσίες προκειμένου έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2018 να έχει καλυφθεί το σύνολο της αγοράς.

Όσον αφορά την κάλυψη του ορίου των δαπανών από τους φορολογούμενους, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης φόρου από 1.900 έως και 2.100 ευρώ, τα στελέχη του υπουργείου υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα λόγω της ανωτέρω διαδικασίας, αφού θα μπορεί εύκολα να καλυφθεί από τους υπόχρεους λόγω του πλήθους των συναλλαγών και του εύρους των δαπανών που λαμβάνονται υπ’ όψιν για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου.

Θα πρέπει να αναφερθεί, όσον αφορά τις ΔΕΚΟ, ότι σήμερα μόνο η ΔΕΗ δεν διαθέτει POS, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες οι οποίες ήδη τα χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους.

Άμεσα όμως και η ΔΕΗ, όπως τονίζουν από το υπουργείο Οικονομικών, θα προσαρμοστεί στο νέο καθεστώς και έτσι, όπως οι υπόλοιποι Οργανισμοί, θα διαθέτει σύντομα σύστημα ηλεκτρονικής εξόφλησης των λογαριασμών μέσω τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά πάντως το χτίσιμο του αφορολόγητου και ειδικά για τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ που δεν είναι στο όνομα των φορολογούμενων, το σύστημα, όπως διευκρίνισε η κα Παπανάισιου, δεν θα μπορέσει να τους δεχθεί, αλλά εκτίμησε ότι σ’ αυτή την περίπτωση οι φορολογούμενοι θα καταφέρουν να χτίσουν το αφορολόγητο από άλλες δαπάνες, αν και στο υπουργείο αναζητούνται λύσεις για όλα τα ζητήματα.

Στην αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας αναμένεται ότι θα συμβάλει σημαντικά η εφαρμογή του περιουσιολογίου, που δεν υποκρύπτει κανένα πρόσθετο φόρο.

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, η κα Παπανάτσιου μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1, επισημαίνοντας ότι δεν θα μπει κανένας νέος φόρος λόγω της εφαρμογής του περιουσιολογίου, το οποίο θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Η κα. Παπανάτσιου αναφέρθηκε και στην πορεία της διαπραγμάτευσης, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν συζητά τέταρτο μνημόνιο, προσθέτοντας δε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασίσει γρήγορα εάν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι θα μπορούσε να παραμείνει όπως είναι και σήμερα, ως τεχνικός σύμβουλος.

Σε κάθε περίπτωση η υφυπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η μείωση του αφορολόγητου αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως «δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο καθόλου και αυτό είναι δέσμευση», ενώ απέκλεισε αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 14% και διεμήνυσε πως «δεν υπάρχει φορολογικό θέμα στη συγκεκριμένη αξιολόγηση»

 

Πηγή: εφημερίδα “ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ”

Alfred - 360°