Σημαντικές αλλαγές στα Capital Controls.

Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Την πρόταση που υπέβαλαν το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδας για περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στη διακίνηση των κεφαλαίων (Capital Controls) ενέκριναν το βράδυ της Δευτέρας οι εκπρόσωποι των θεσμών, σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας.

Πλέον θεωρείται θέμα ημερών η υπογραφή και η δημοσίευση στο ΦΕΚ της σχετικής απόφασης, η οποία μεταξύ άλλων θα ανοίξει τον δρόμο για την άρση των περιορισμών στο λεγόμενο «φρέσκο χρήμα» αλλά και τη δυνατότητα ανάληψης 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες αντί για 420 ευρώ ανά εβδομάδα.

Το περιεχόμενο της απόφασης, είχε ουσιαστικά προαναγγείλει ο διοικητής της ΤτΕ στις 11 Ιουλίου μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Τότε, ο διοικητής είχε αναφερθεί στα ακόλουθα μέτρα:

  • Άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα). Την συγκεκριμένη αλλαγή προανήγγειλε χθες και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο περιθώριο της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Γάλλο Επίτροποι Πιερ Μοσκοβισί.
  • Πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων (σ.σ με το ισχύον καθεστώς μπορεί να αποπληρωθεί συγκεκριμένο ποσοστό των δανείων, μέχρι 50%).
  • Αύξηση του ποσοστού  ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων  που προέρχονται από το εξωτερικό.
  • Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.
  • Αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως 250 χιλιάδες ευρώ ανά ημέρα και ανά πελάτη είναι το σημερινό όριο) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως 20 χιλ. ευρώ / ανά πελάτη /ανά ημέρα σήμερα). Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο μέσα στην επόμενη ημέρα ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.
  • Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών διεθνών ιστοσελίδων, του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.
  • Αύξηση των  μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.  Το αντίστοιχο όριο διαμορφώνεται σήμερα στα 500 ευρώ.

Τα μέτρα που προαναφέρθηκαν θα τεθούν σε ισχύ από τη στιγμή που θα δημοσιευτεί η σχετική απόφαση στο ΦΕΚ. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα υπάρξουν και άλλα μέτρα χαλάρωσης στο προσεχές μέλλον καθώς η διαδικασία με τελικό προορισμό την πλήρη εξάλειψη των περιορισμών θα είναι σταδιακή. 

Alfred - 360°