Προγράμματα χρηματοδότησης: Σύμφωνα με τους αναλυτές του ευρωπαϊκού προγράμματος HORIZON 2020, που περιλαμβάνει δράση smart farming με χρηματοδότηση 30 εκατ. ευρώ, «στις ΗΠΑ το 80% των αγροτών χρησιμοποιεί κάποιο είδος SFT (smart farming technology). Στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό δεν είναι περισσότερο από 24%, που δείχνει πως οι τεχνολογίες για μια πιο παραγωγική, αποδοτική από πλευράς πόρων και βιώσιμη γεωργία στην Ε.Ε. δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί πλήρως». Τι λένε όμως οι ίδιοι οι αγρότες. Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νέων Αγροτών (CEJA), Alan Jagoe, η καλλιέργεια ακρίβειας πρέπει να είναι οικονομικά αποδοτική. Η εφαρμογή γεωργικής ευφυΐας σε σιτοκαλλιέργειες είχε ως αποτέλεσμα το 2016 επιπλέον εισόδημα συνολικά 19 εκατ. ευρώ στους καλλιεργητές, πρόσθετη παραγωγή σιταριού κατά 85.000 τόνους, ικανή να θρέψει 310.000 ανθρώπους, και μείωση των εκπομπών C02 κατά 71.000 τόνους.
Η παρακολούθηση των αγρών, των κτηνοτροφικών μονάδων, αλλά και των ιχθυοκαλλιεργειών με τη βοήθεια των drones, η καλλιέργεια των χωραφιών με βάση τα big data analytics, η χρήση αισθητήρων για την καθημερινή αποτύπωση της εξέλιξης της παραγωγής στα θερμοκήπια, η πρόβλεψη ακρίβειας του καιρού και η δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισης προ βλημάτων με προδιαγεγραμμένες λύσεις είναι η νέα κατάσταση στον τομέα της γεωργίας που τη φέρνει η μεταφορά των εφαρμογών του Διαδικτύου των Πραγμάτων στους αγρούς.
Τόσο η αύξηση του πληθυσμού της Γης (το 2025 υπολογίζεται να φτάσει τα 8 δισεκατομμύρια κατοίκους) όσο και οι αυξανόμενες ανάγκες διατροφής καθιστούν πιο επιτακτική από ποτέ την ενσωμάτωση τεχνολογικής ευφυΐας και ακρίβειας στον αγροτικό τομέα. Το μήνυμα είναι περισσότερα με λιγότερα και πιο… έξυπνα. Όπως επεσήμανε στη «Ν» ο Saverio Romeo, principal analyst της εταιρείας Beecham Research στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της παρουσίασής του σχετικά με τη γεωργία ακρίβειας στο 2ο Αγροτικό Συνέδριο της «Ναυτεμπορικής», «η χρησιμότητα της τεχνολογίας για την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή είναι σπουδαία και μάλιστα ήδη μικρομεσαίες εταιρείες και επιχειρηματίες μπορούν πολύ εύκολα να έχουν στη διάθεσή τους αντίστοιχα μέσα αξιοποίησής τους». Και συμπλήρωσε λέγοντας πως «με την υιοθέτηση της Έξυπνης Αγροτικής Παραγωγής (“Smart Farming”) και τη χρησιμοποίηση αντίστοιχων τεχνολογιών μπορεί η γεωργία και οι συναφείς εργασίες να πραγματοποιούνται με υψηλότερη αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα (γεωργία ακρίβειας, καταγραφή θερμοκρασίας φυλλώματος, εδαφικής υγρασίας, τεχνολογίες άρδευσης, βελτιστοποίηση σοδειάς, ελαχιστοποίηση σκάρτων, κ.λπ.)»
Από την πλευρά της προσφοράς, συναντά κανείς πολύ έντονη δραστηριότητα στις εταιρείες κατασκευής γεωργικών εργαλείων στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη. Εταιρείες όπως η αμερικανική πολυεθνική John Deere, η γαλλική InVivo, επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και την προώθηση αντίστοιχων πρακτικών στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Μεταξύ των ελληνικών παραδειγμάτων η ελληνική Yodiwo έχει δημιουργήσει μία πλατφόρμα λογισμικού που βασίζεται στην τεχνολογία Internet of Things και Cloud Computing, η οποία μεταξύ άλλων εφαρμογών έχει χρησιμοποιηθεί για εφαρμογές Smart Farming. Η Neuropublic μετρά περισσότερους από 800 χιλιάδες τελικούς χρήστες στη γεωργία, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση και την υγεία. Η Centaur Analytics ξεκίνησε ως startup εταιρεία από τον Βόλο και έχει καταφέρει να «σηκώσει» χρηματοδότηση 1,3 εκατ. δολ. με το ισραηλινό επενδυτικό κεφάλαιο Our Croud First για λογισμικό το οποίο, μέσω της χρησιμοποίησης αισθητήρων και της τεχνολογίας Internet of Things, δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να παρακολουθεί την παραγωγή μετά τη συγκομιδή, όταν αυτή βρίσκεται σε φάση αποθήκευσης, έτσι ώστε αυτή να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή ποιότητα μέχρι να φύγει για επεξεργασία ή πώληση, επιτυγχάνοντας έτσι αύξηση της απόδοσης της σοδειάς και μείωση του κόστους και των σκάρτων.
Πηγή : Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 25/04/2017