Ένας πραγματικός μαραθώνιος άρχισε για δεκάδες χιλιάδες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, οι οποίες θα επιδιώξουν να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, για να πάρουν «ανάσα ζωής» και να μπορέσουν να ορθοποδήσουν.
Από την πρώτη στιγμή που «ανέβηκε» προχθές το πρωί στο διαδίκτυο, η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό δέχτηκε χιλιάδες επισκέψεις. Από τους 46.000 και πλέον που μπήκαν κατά τη πρώτη ημέρα στην ιστοσελίδα της Ειδικός Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (πρωτοφανές νούμερο επισκέψεων, που οδήγησε στο να ανοίξει εναλλακτικός σύνδεσμος στο www.gsis.gr), οι 7.344 συνδέθηκαν με την πλατφόρμα του εξωδικαστικού μέσω κωδικών Taxis και ξεκίνησαν τις διαδικασίες υποβολής αίτησης για τη ρύθμιση των χρεών τους.
Εξ αυτών, περίπου 2.400 επιχειρήσεις, όπως έγραψε χθες η «Ν», προχώρησαν στο πρώτο βήμα (επιβεβαίωση στοιχείων), ενώ από το δεύτερο βήμα -που αφορά το τεστ επιλεξιμότητας- «κόπηκαν» 310 ενδιαφερόμενοι, στους οποίους ζητήθηκε να επανεξετάσουν τα στοιχεία τους και να δοκιμάσουν εκ νέου ώστε να διαπιστωθεί αν πληρούν ή όχι τα κριτήρια.
Υπήρξαν παράλληλα 150 ενδιαφερόμενοι που προχώρησαν στο βήμα 3 της πλατφόρμας και ξεκίνησαν να συμπληρώνουν τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους κ.λπ.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, πρόκειται για «μια πλατφόρμα που θα συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, καθώς και των ανείσπρακτων χρεών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων».
Ενώ από την πλευρά του ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, ανέφερε ότι «κάθε επίσκεψη ήταν διάρκειας τεσσάρων λεπτών κατά μέσο όρο και περισσότεροι από 7.500 επισκέπτες εισήλθαν στο σύστημα της πλατφόρμας και την επεξεργάστηκαν για διάστημα μέχρι και 10 λεπτών» Συγκεκριμένα, κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, καταγράφηκαν τα παρακάτω στοιχεία:
■ Ο διαδικτυακός τόπος της Ειδικός Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους (www.kcyd.gov.gr) δέχτηκε 2,4 εκατομμύρια «χτυπήματα» (hits), γεγονός που εξηγεί την καθυστέρηση μερικών δευτερολέπτων στην πρόσβαση, που καταγράφηκε κάποιες στιγμές.
■ Υπήρξαν 46.357 διαφορετικοί επισκέπτες, εκ των οποίων:
– πάνω από 21.000 διαφορετικοί επισκέπτες μελέτησαν τις σελίδες που αφορούν τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Σταθάκη για τα φυσικά πρόσωπα
– πάνω από 25.000 διαφορετικοί επισκέπτες μελέτησαν τις σελίδες που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο και τις λύσεις του Εξωδικαστικού Μηχανισμού
– 7.344 επισκέπτες έκαναν εισαγωγή στην πλατφόρμα
■ 2.400 επιχειρήσεις ξεκίνησαν τις διαδικασίες της πλατφόρμας με σκοπό την υποβολή αίτησης
Από αυτές:
– 310 δεν πληρούν τα κριτήρια του νόμου και απορρίφτηκαν
– 150 πληρούν τα κριτήρια του νόμου και προχώρησαν στη συμπλήρωση της αίτησης, επισυνάπτοντας τουλάχιστον ένα αρχείο
■ Από τους 46.000 επισκέπτες:
– 23.000 προήλθαν από την Αττική
– 4.500 προήλθαν από τη Θεσσαλονίκη
– 1.000 προήλθαν από τον Πειραιά
– 500 από καθεμιά από τις πόλεις: Πάτρα, Κόρινθος, Ηράκλειο, Χανιά, Λάρισα, Κοζάνη
■ Η μέγιστη επισκεψιμότητα της πλατφόρμας έφτασε σε 2.500 ταυτόχρονες συνδέσεις
■ Μέχρι στιγμής δεν προέκυψε κανένα τεχνικό πρόβλημα (bug) στην πλατφόρμα
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων, οι επόμενες ημέρες θα είναι «δοκιμαστικές» για όλους.
Δηλαδή, πολλοί είναι αυτοί που θα «δοκιμάζουν» το σύστημα και αν αυτό θα τους «κόψει» στη μέση της διαδικασίας, γνωρίζοντας ότι πιθανή αρνητική απάντηση στα πρώτα στάδια της υποβολής δεν είναι καθοριστική και ότι στη συνέχεια θα μπορούν να ξαναδοκιμάσουν. Επίσης πολλοί είναι και αυτοί που δεν συμπλήρωσαν σωστά τα στοιχεία και καλούνται πλέον να μελετήσουν για να υποβάλουν εκ νέου αίτηση.
Προσοχή όμως συστήνουν οι ίδιες πηγές στην τελική αίτηση.
Η ανοχή στα λάθη δεν θα ισχύει στο τέλος της διαδρομής. Και υπογραμμίζουν ότι η οριστικό, τελικό υποβολή δεν γυρίζει πίσω, καθώς δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία.
Ως εκ τούτου τονίζουν ότι είναι σημαντικό να έχει γίνει σωστή προετοιμασία πριν από την υποβολή της τελικής αίτησης.
Όπως επισημαίνεται, δεν μπορεί να υποβληθεί δεύτερη αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού από την ίδια επιχείρηση. Δηλαδή, η αίτηση υποβάλλεται άπαξ και η υποβολή δεύτερης αίτησης από τον ίδιο οφειλέτη αποκλείεται. Συνεπώς, αποκλείεται η υποβολή δεύτερης αίτησης όσο εκκρεμεί η ρύθμιση της πρώτης ή μετά την αποτυχία της διαδικασίας, λ.χ. αν δεν συγκεντρώθηκε το απαιτούμενο ποσοστό απαρτίας των πιστωτών (ποσοστό 50% του συνόλου των απαιτήσεων κατά του οφειλέτη) ή αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την πλειοψηφία των συμμετεχόντων πιστωτών (δηλ. με το 60% των συμμετεχόντων πιστωτών, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται ποσοστό 40% των εμπραγμάτως ασφαλισμένων). Επίσης, αποκλείεται η υποβολή δεύτερης αίτησης αν η διαδικασία κηρυχθεί άκαρπη για οποιονδήποτε λόγο, π.χ. επειδή ο οφειλέτης δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του συντονιστή για τη συμπλήρωση των στοιχείων του φακέλου, όταν δεν έχει προσκομιστεί εξαρχής το σύνολο των δικαιολογητικών.
Υπενθυμίζεται ότι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα νομικό πρόσωπα θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής για αναδιαρθρώσεις χρεών προς τράπεζες, Δημόσιο, αλλά και προς τα ασφαλιστικό ταμεία έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2018.
Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ