Στο πλευρό των πληγέντων η επιχειρηματική κοινότητα

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018
Στο πλευρό των πληγέντων η επιχειρηματική κοινότητα

Άμεση ήταν η ενεργοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου των ιδρυμάτων και των θεσμικών φορέων προκειμένου να παρέχουν στήριξη στους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς, αδιευκρίνιστο αριθμό αγνοουμένων, εκατοντάδες τραυματίες, χιλιάδες καμένες περιουσίες.

Στο κλάδο της υγείας, ο Όμιλος Ευρωκλινικής άνοιξε το τμήμα επειγόντων περιστατικών της Ευρωκλινικής Παίδων για όλα τα παιδιά των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη την Αττική.

Αντίστοιχα, ο Όμιλος του Ιατρικού Αθηνών πέραν της δωρεάν περίθαλψης προσφέρει από χθες δωρεάν επισκέψεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στους εφημερεύοντες ιατρούς της κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, καθώς επίσης και επείγουσα διακομιδή, για περιστατικά που χρήζουν άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης. Επιπλέον, τα ασθενοφόρα του ομίλου βρίσκονται για μία εβδομάδα στη διάθεση των δήμων και των πληγέντων.

Από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζήτησε αμέσως από τους συλλόγους και τους συνεταιρισμούς φαρμακοποιών τη συνδρομή τους για τη συγκέντρωση φαρμακευτικού υλικού, ενώ έκκληση στα μέλη του να διατηρήσουν ανοιχτά τα ιατρεία τους και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όσους έχουν ανάγκη απηύθυνε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει προχωρήσει στο άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού (Τράπεζα Eurobank Εργασίας Α.Ε. “Αρ. Λογαριασμού 0026.0240.31.0201181388” ΙΒΑΝ “GR6 4026024000003102 01181388”), ενώ το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θέτει στη διάθεση της πολιτείας το στελεχιακό δυναμικό της Σχολής Επιστημών Υγείας και τα Τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών.

Ο Δήμος Μαραθώνα, με τη στήριξη του ΟΠΑΠ, άνοιξε και φιλοξενεί ήδη πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές, στην Ε’ Κατασκήνωση του Μαραθώνα, στον Άγιο Ανδρέα. Εκεί βρίσκεται η κινητή μονάδα υγείας του Χαμόγελου του Παιδιού «Ιπποκράτης», ώστε να προσφέρει ιατρική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη.

Ασφαλιστικές

Σε προτεραιότητα θέτουν την καταβολή αποζημιώσεων που αφορούν ζημιές στις πληγείσες περιοχές οι ασφαλιστικές εταιρείες, με την Εθνική Ασφαλιστική να δίνει παράταση στην αποπληρωμή ασφαλίστρων έως 30/11/2018 χωρίς καμία κύρωση, τη Metlife Ελλάδος να παράσχει οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών διαμονής, σίτισης και νοσοκομειακής φροντίδας των πυρόπληκτων, σε συνεργασία με το δίκτυο των κλινικών και νοσοκομείων της, την ΑΧΑ να ενεργοποιεί το σύστημα άμεσης προκαταβολής για την κάλυψη των πρώτων δαπανών, και την Eurolife ERB να προχωρά σε χρόνο αυτοψίας εντός 24 ωρών από την αναγγελία και χρόνο.

> Τηλεπικοινωνίες

Διευκολύνσεις στις τηλεπικοινωνίες παρέχουν οι ισχυρές εταιρείες του κλάδου, Vodafone, και η θυγατρικής της Cyta, Cosmote, Wind και Nova Forthnet, σε όλους τους συνδρομητές τους στις πληγείσες περιοχές.

Συγκεκριμένα, οι συνδρομητές των εταιρειών έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο χρόνο ομιλίας, μηνυμάτων και Internet, ενώ αναστέλλεται και η διαδικασία φραγής.

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των παραπάνω περιοχών θα μπορούν ακόμη να χρησιμοποιούν δωρεάν όλα τα διαθέσιμα καρτοτηλέφωνα του ΟΤΕ, για κλήσεις προς αστικά, υπεραστικά και κινητά, έως και τις 31/7.

αποζημίωσης εντός 48 ωρών από την αυτοψία, ενώ ταυτόχρονα ισχύει εξάμηνη αναστολή ακυρώσεων ασφαλιστηρίων στον κλάδο περιουσίας. Από την πλευρά της η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος ως πρώτο μέτρο συγκτεντρώνει φάρμακα και υγειονομικό υλικό το οποίο έχει ανάγκη το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ με εγκύκλιο της σημειώνει: «Οι ασφαλιστικές εταιρίες είναι από τους πρώτους αποδέκτες και διαχειριστές των επιπτώσεων τόσο σοβαρών φαινομένων και καλούνται να συμβάλλουν καθοριστικά στην επιστροφή στην ομαλότητα πολιτών και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί».

Επιμελητήρια

«Η τραγωδία να χάνονται ανθρώπινες ζωές επισκιάζει τα πάντα» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, επισημαίνοντας σειρά ενεργειών για τη στήριξη των πληγέντων, αρχής γενομένης με το άνοιγμα ειδικού τραπεζικού λογαριασμού (Εθνική Τράπεζα, No 040/015702-35 με επωνυμία «ΕΒΕΑ-ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ» & με ΙΒΑΝ «GR280110040000000 4001570235») καλώντας τις 100.000 επιχειρήσεις-μέλη του να συνεισφέρουν οικονομικά.

Παράλληλα το ΕΒΕΑ καλεί τις επιχειρήσεις-μέλη του να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης ή ακόμη και υπηρεσίες, ενώ καλεί επίσης όλες τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές να επικοινωνήσουν με το ΕΒΕΑ στο τηλέφωνο 210 3622158, προκειμένου να ενημερωθούν για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν για την καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν. Σημειώνεται ότι το ΕΒΕΑ έχει συστήσει δεκατέσσερα ειδικά κλιμάκια, τα οποία θα μεταβούν στις περιοχές που επλήγησαν για την επιτόπου καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι επιχειρήσεις.

Την άμεση λήψη μέτρων για την ανακούφιση των κατοίκων της Αττικής από τις φονικές πυρκαγιές ζήτησε και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, με την ιδιότητά του ως επικεφαλής των Επιμελητηρίων της Αττικής, με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας, Εργασίας και την περιφερειάρχη Αττικής. Συγκεκριμένα ο κ. Κορκίδης ζητεί να ισχύσουν άμεσα και για όλους τους πολίτες των πληγεισών περιοχών με χρονικό ορίζοντα ισχύος τουλάχιστον 6 μηνών τα μέτρα που αφορούν αναστολή καταβολής ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, ΔΕΚΟ, ληξιπρόθεσμων χρεών και των δόσεων ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, αναστολή των πάσης φύσεως πλειστηριασμών και εκτέλεσης εξωστικών δικαστικών αποφάσεων, αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία κ.ά.

Στο μεταξύ, σε απόλυτη ετοιμότητα δηλώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ενώ κλιμάκιο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών με επικεφαλής τον πρόεδρο I. Χατζηθεοδοσίου θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές, ενώ έπειτα από πρωτοβουλία του ΕΕΑ και σε συνεργασία με τους δημάρχους επισπεύδεται η καταγραφή των ζημιών από πραγματογνώμονες, προκειμένου να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η αποζημίωση των δικαιούχων.

Τη θλίψη και τη συμπαράσταση στους συναδέλφους επαγγελματίες που επλήγησαν από τον πύρινο όλεθρο εξέφρασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

Ένωσις Ελλήνων Εφοπλιστών

«Η σκέψη μας είναι κοντά στα θύματα της εθνικής τραγωδίας που βιώνει η κοινωνία μας. Θα προσπαθήσουμε να σταθούμε αρωγοί στους άτυχους συμπολίτες μας που χτυπήθηκαν διπλά από τη λαίλαπα της φωτιάς, χάνοντας τους ανθρώπους τους και τα σπίτια τους» δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Βενιάμης, με τη διπλή του ιδιότητα ως προέδρου της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών και της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, της Εταιρείας Κοινωνίας Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού. Το επόμενο διάστημα, τα αρμόδια διοικητικά όργανα της ΣΥΝ-ΈΝΩΣΙΣ θα εξετάσουν τους προσφορότερους τρόπους αποτελεσματικής συμπαράστασης και θα ανακοινωθούν οι σχετικές πρωτοβουλίες που θα αποφασισθούν.

Η ακτοπλοΐα

Η ελληνική ακτοπλοΐα ανταποκρίθηκε ενεργά και ουσιαστικά, συμμετέχοντας στην επιχείρηση διάσωσης των ανθρώπων που βρέθηκαν στη θαλάσσια περιοχή του οικισμού Μάη, Κόκκινο Λιμανάκι και της Ραφήνας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Seajets, τα πληρώματα των επιβατηγών πλοίων «Fast Ferry Andros» της Fast Ferries, τα «TERAJET» της Seajets και «Superferry» και «Superunner» της Golden Star Ferries, επέδειξαν υψηλό αίσθημα ευθύνης, επαγγελματικής κατάρτισης, αλτρουισμού και θάρρους. Με τα τρία σκάφη διάσωσης (Fast Rescue boat) και αλλεπάλληλές προσπάθειες, παρά τις επικρατούσες δυσμενείς συνθήκες, πυκνού καπνού, υψηλών θερμοκρασιών και ισχύρών έως θυελλωδών ανέμων, περισυνέλλεξαν τις βραδινές ώρες της 23ης/7/2018 από τα αβαθή νερά της περιοχής πάνω από 700 ημεδαπούς και αλλοδαπούς.

 

Μέτρα στήριξης από τις τράπεζες

▼ Σειρά μέτρων στήριξης προς τους πληγέντες των φονικών πυρκαγιών ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) και οι τράπεζες-μέλη της. Ειδικότερα, έπειτα από αίτηση των δικαιούχων, που μπορούν να απευθύνονται στα καταστήματα των τραπεζών, οι τράπεζες αποφάσισαν:

i. Την υπό προϋποθέσεις πλήρη απαλλαγή των κληρονόμων των αποβιωσάντων από οφειλές αυτών που προέρχονται από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

ii. Την αναστολή πληρωμής δόσεων, για πιστωτικές κάρτες και δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, επαγγελματικά κλικ), για χρονικό διάστημα 6-12 μηνών,

iii. Να παρέχουν χαμηλότοκα επισκευαστικά δάνεια μακράς χρονικής διάρκειας αποπληρωμής προς αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις των πληγέντων.

Επίσης, για τα δάνεια ως προς τα οποία υπάρχουν ήδη καθυστερήσεις και αφορούν τις πληγείσες περιοχές οι τράπεζες αποφάσισαν:

i. Την αποχή από πάσης φύσεως ενέργειες εισπράξεων σε απαιτήσεις για στεγαστικά, επαγγελματικά και προσωπικά δάνεια, καθώς και υποχρεώσεις πιστωτικών καρτών και επαγγελματικά δάνεια μέχρι το τέλος του 2018.

ii. Την αναστολή της διεξαγωγής πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2018.

Επίσης, θα εισηγηθούν άμεσα στην αρμόδια Επιτροπή Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος την τροποποίηση των ισχυουσών διατάξεων με σκοπό την επιμήκυνση, επί εξάμηνο και υπό προϋποθέσεις, του χρόνου αναγγελίας στην εταιρεία ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ των εκδοτών σφραγισμένων επιταγών στις πυρόπληκτες περιοχές.

 

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Alfred - 360°