Στο απώτερο μέλλον λόγω τεχνικών δυσκολιών παραπέμπεται η εφαρμογή της διάταξης του νέου ασφαλιστικού νόμου που επιβάλλει την ταυτόχρονη καταβολή κάθε μήνα στην τράπεζα της μισθοδοσίας, των ασφαλιστικών εισφορών και του φόρου μισθωτών υπηρεσιών.
Η ρύθμιση προβλέπεται να ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2016, αλλά το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΙΚΑ δεν φαίνεται να πιέζονται για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων σε αντίθεση με τις περικοπές στις συντάξεις που θα εφαρμοστούν με διαδικασίες εξπρές. Στόχος του μέτρου είναι η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής αλλά και η αντιστοίχηση του μισθού με πς εισφορές καθώς συχνά δηλώνεται ψευδώς χαμηλότερος μισθός ή αμοιβή μερικής απασχόλησης προκειμένου να καταβάλλεται μικρότερη εισφορά.
Ωστόσο, οι συνεπείς εργοδότες που δεν αποφεύγουν την πληρωμή εισφορών ζητούν έγκαιρη ενημέρωση ώστε να γνωρίζουν αν θα καταβάλλουν τις εισφορές του Ιουνίου μέσω τραπέζης, τέλος Ιουλίου – αρχές Αυγούστου. Διευκρινίζεται ότι οι εισφορές καταβάλλονται στο τέλος του επόμενου μήνα, ενώ ανεπίσημα το ΙΚΑ και η Επιθεώρηση Εργασίας καθυστερούν τους ελέγχους άλλους δύο μήνες προκειμένου να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Τα τεχνικά προβλήματα που πρέπει να λυθούν για την εφαρμογή της διάταξης αφορούν τους διαφορετικούς τρόπους αμοιβής. Άλλοι εργαζόμενοι πληρώνονται με τον μήνα, άλλοι με την εβδομάδα, άλλοι με ημερομίσθιο και άλλοι δεν πληρώνονται καθόλου… Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από 3 έως 5 μήνες είναι φαινόμενο που έχει πάρει μορφή χιονοστιβάδας στην αγορά τα χρόνια του μνημονίου, για να μην αναφέρουμε τις δεκάδες επιχειρήσεις που κρατούν όμηρους τους εργαζόμενους χωρίς να τους πληρώνουν αλλά και χωρίς να τους απολύουν, ελπίζοντας να ενταχθούν στο άρθρο 99.
Η καταβολή εισφορών, μισθών και φόρου μισθωτών υπηρεσιών ταυτόχρονα και υποχρεωτικά μέσω τραπέζης έχει προκαλέσει την αντίδραση των μικρομεσαίων εργοδοτών, οι οποίοι επισημαίνουν ότι στην παρούσα φάση θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα διοικητικού κόστους και συμμόρφωσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ειδικότερα η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι το μέτρο θα δημιουργήσει προβλήματα ρευστότητας στην αγορά που ήδη στενάζει καθώς επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις, ΔΕΗ και έμμεσους φόρους σε βενζίνη, πετρέλαιο κλπ.. Επίσης, οι μικρομεσαίοι προτείνουν να προβλεφθεί ένα «ακατάσχετο», όπως ακριβώς συμβαίνει με τα φυσικά πρόσωπα, για να μην κινδυνεύουν με κατασχέσεις λογαριασμών.
Υπενθυμίζουμε ότι η ίδια διάταξη προβλεπόταν και στον μνημονιακό νόμο του 2012, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ λόγω τεχνικών δυσκολιών.
Εναλλακτικές Ποινές για τη μαύρη εργασία
Την ίδια ώρα το υπουργείο Εργασίας εξετάζει αλλαγές στην επιβολή προστίμων λόγω ανασφάλιστης εργασίας. Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών αλλά και το Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΙL0) δίνουν έμφαση στην καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας που ευθύνεται για την απώλεια εσόδων.
Η μαύρη εργασία στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κυμαίνεται σε επίπεδα άνω του 25%, με αποτέλεσμα το ΙΚΑ να χάνει ετησίως περίπου 5 δισ. Ευρώ.
Ο ειδικός γραμματέας ΣΕΠΕ, Γιάννης Σούκος, έχει εισηγηθεί τη μείωση του προστίμου για την αδήλωτη εργασία στα 3.500 ευρώ από το εξοντωτικό 10.550 ευρώ ανά ανασφάλιστο εργαζόμενο που ισχύει σήμερα, προωθώντας ένα νέο σύστημα συμβουλευτικής προς τους παρανομούντες.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του ειδικού γραμματέα, τα τσουχτερά πρόστιμα έχουν νόημα να παραμένουν εφόσον εισπράττονται. Ωστόσο, η εισπραξιμότητα των προστίμων έχει περιοριστεί στο 18%-20%. Δηλαδή, το 2015 οι ελεγκτές έκοψαν συνολικά πρόσημα ύψους 97.8 εκατ. ευρώ, αλλά από αυτά έχουν εισπραχθεί κάτι παραπάνω από 15 εκατ. ευ ρώ. Αντί υψηλού προστίμου, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται εναλλακτικές προτάσεις όπως είναι η υποχρέωση ασφάλισης του αδήλωτου εργαζόμενου υπό την απειλή ακόμα και της οριστικής αφαίρεσης άδειας λειτουργίας πις επιχείρησης.
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 21/06/2016