Τελευταία ευκαιρία για τα αδήλωτα εισοδήματα

“Καμπανάκι” τελευταίας ευκαιρίας στους μη συνεπείς φορολογούμενους για να γνωστοποιήσουν τα αδήλωτα περιουσιακά τους στοιχεία, πριν επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση διαπίστωσης αναληθών φορολογικών δηλώσεων, χτύπησε χθες η κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), το οποίο συνεδρίασε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, του υπουργού Επικράτειας Αλέκου Φλαμπουράρη και του γενικού γραμματέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς Γ. Βασιλειάδη, εξετάστηκε το θεσμικό πλαίσιο για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων.

Πλαίσιο το οποίο θα τεθεί προς έγκριση, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν» (5.7.2016), στους θεσμούς πριν από την ολοκλήρωση των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων, οι οποίες θα περιέχουν και τις διατάξεις για την εφαρμογή του περιουσιολογίου, με στόχο να κατατεθούν σύντομα στη Βουλή.

Το σίγουρο είναι ότι το ΚΥΣΟΙΠ αποφάσισε να μη δοθεί καμία αμνηστία στα αδήλωτα εισοδήματα αφού, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ανώτατο κυβερνητικός στέλεχος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, «ο κύριος φόρος θα πληρωθεί κανονικά. Δεν θα δοθεί καμιά αμνηστία στα “μαύρα κεφάλαια”».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχει αποκαλύψει η «Ν» (5.7.2016), «κλείδωσε» ο βασικός κανόνας του εν λόγω σχεδίου νόμου βάσει του οποίου ο φόρος για τη νομιμοποίηση των «μαύρων καταθέσεων» θα υπολογιστεί με βάση την κλίμακα φορολόγησης που ίσχυε κατά τον χρόνο που αποκτήθηκε το εισόδημα που δεν δηλώθηκε.

Ειδικότερα, όπως προβλέπει, μεταξύ άλλων, το εν λόγω νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη των εισοδημάτων, οι φορολογούμενοι που έχουν αποκρύψει εισοδήματα ή έσοδα ή άλλου είδους κεφάλαια, τα οποία απέκτησαν με οποιονδήποτε τρόπο, νόμιμο ή παράνομο, θα έχουν τη δυνατότητα να φανερώσουν τα συγκεκριμένα ποσά στις εφορίες τους με εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Ο φόρος δε που θα κληθούν να πληρώσουν, είτε πρόκειται για χρήματα που έχουν «φυγαδευτεί» σε τράπεζες του εξωτερικού είτε έχουν «κρυφτεί» σε θυρίδες ή σεντούκια, θα είναι αυτός που θα κατέβαλαν με βάση τη φορολογική κλίμακα που ίσχυε το έτος στο οποία τα κεφάλαια είτε «φυγαδεύτηκαν» είτε κρύφτηκαν από την εφορία.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ο φόρος εισοδήματος θα μπορεί να φθάνει μέχρι και το 40% ή και 45% του αποκρυβέντος ποσού, ενώ επί του φόρου που αναλογεί στα ποσά αυτά θα επιβάλλεται ποσοστιαία προσαύξηση κλιμακούμενη ανάλογα με τα έτη που παρήλθαν από τη στιγμή της απόκρυψης μέχρι τη στιγμής της αποκάλυψης των εισοδημάτων.

Επισημαίνεται ότι όσοι υπάγονται και σε ΦΠΑ και προχωρήσουν στην αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων θα επιβαρυνθούν και με τον ΦΠΑ που αναλογεί στα ποσά τα οποία απέκρυψαν.

 

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 08/07/2016

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η Revival είναι μέλος: