Θα ενισχυθούν από τα Ταμεία του ΕΣΠΑ μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017
Θα ενισχυθούν από τα Ταμεία του ΕΣΠΑ μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Πρόγραμμα προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη), το οποίο αφορά στην ενίσχυση νέων μικρών, πολύ μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του μήνα από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξής.

Βασικός στόχος της δράσης του ΕΣΠΑ, η οποία θα υλοποιηθεί και στις 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας, είναι η ενίσχυση της υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων για τη δημιουργία νέας τουριστικής επιχείρησης από μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε συγκεκριμένους τομείς τουριστικής δραστηριότητας (του Ν.4276/2014) και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού (αθλητικός, θαλάσσιος και υπαίθρου).

Ειδικότερα, θα ενισχυθούν επενδυτικά σχέδια ύψους από τουλάχιστον 25.000 έως 400.000 ευρώ, ενώ το ύψος της επιδότησης μπορεί να ανέλθει στο 50%.

Η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 30 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.

Οι επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων οι οποίες μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από τη δράση είναι οι εξής:

Οι τομείς

■ Ξενοδοχεία, υπό την προϋπόθεση ότι η δυναμικότητά τους είναι από 10 έως 50 κλίνες. Ωστόσο, στην περίπτωση που η δυναμικότητα του ξενοδοχειακού καταλύματος είναι μεγαλύτερη των 50 κλινών δεν αποτελεί αιτία αποκλεισμού ή απόρριψης της πρότασης.

Το τμήμα, ωστόσο, του επενδυτικού σχεδίου που αφορά στη δυναμικότητα άνω των 50 κλινών θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια.

■ Ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντ05 παραδοσιακών κτισμάτων

■ Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσει (camping)

■ Αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, υπό την προϋπόθεση ότι ο ελάχιστος αριθμός των κατοικιών θα είναι τρεις.

■ Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια και διαμερίσματα (3-4 κλειδιά), υπό τον περιορισμό ότι η ελάχιστη δυναμικότητά τους θα είναι οι 10 κλίνες

■ Τουριστικά γραφεία

■ Γραφεία ενοικιάσεις αυτοκινήτων ολικής μίσθωσης ιδιωτικής χρήσεις αυτοκινήτων

■ Επιχειρήσεις εκμίσθωσης μοτοσικλετών, τρίτροχων και τετράτροχων οχημάτων άνω των 50 κυβικών

■ Τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών που έχουν στην κυριότητα, νομή ή κατοχή τους ένα ή περισσότερα ειδικά τουριστικά λεωφορεία.

■ Ναυλομεσιτικά γραφεία που αναλαμβάνουν την εκναύλωση επαγγελματικών πλοίων αναψυχής

Αθλητικός Τουρισμός: Στη θάλασσα (π.χ. καταδύσεις αναψυχής, γήπεδα γκολφ, μίνι γκολφ, θαλάσσιο σκι, θαλάσσιο αλεξίπτωτο, ιστιοσανίδα, ιστιοδρομίες, αετοσανίδα, κολύμβηση κ.ά.)

Σε λίμνες και ποτάμια (π.χ. κάνοε-καγιάκ, ράφτινγκ κ.ά.)

Σε ορεινές, ημιορεινές πεδινές, αστικές και ημιαστικές περιοχές(π.χ. ορειβασία, αναρρίχηση, πίστες mountain bike, αιωροπτερισμός και αλεξίπτωτο πλάγιας, διάβαση φαραγγιών και δασών, τουρισμός άγριας ζωής, ποδηλασία πόλης, ιππασία κ.ά.)

Θαλάσσιος τουρισμός: Στην ειδική αυτή μορφή τουρισμού περιλαμβάνονται δραστηριότητες αναψυχής που συνδέονται με θαλάσσιες περιηγήσεις (κρουαζιέρες με κρουαζιερόπλοια ή άλλα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής)

Τουρισμός υπαίθρου: Φυσιολατρικός Τουρισμός που αναπτύσσεται στις χαρακτηριζόμενες «φυσικές» περιοχές

Τουρισμός παρατήρησης και ερμηνείας της φύσης (π.χ. παρατηρητήρια, κέντρα ενημέρωσης επισκεπτών και ορειβατικά καταφύγια).

Περιηγητικός Τουρισμός που αναπτύσσεται στα περιπατητικά μονοπάτια της υπαίθρου.

Περιηγητικός τουρισμός, όταν η περιήγηση ή η εκδρομή γίνεται στην ύπαιθρο. Η μορφή αυτή συνδέεται και με τον αθλητικό τουρισμό.

Άλλες ειδικές-εναλλακτικές μορφές τουρισμού: Ψυχαγωγικά και θεματικά πάρκα.

 

Πηγή: ΈΘΝΟΣ

Απόκομμα Εφημερίδας

Alfred - 360°