Θολό το πλαίσιο επιβολής ΦΠΑ σε υπηρεσίες προς τη ναυσιπλοΐα

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018
Θολό το πλαίσιο επιβολής ΦΠΑ σε υπηρεσίες προς τη ναυσιπλοΐα

Πρόταση για επιβολή χαμηλού ΦΠΑ 2% στις υπηρεσίες που προσφέρονται στα πλοία τα οποία δραστηριοποιούνται στην εσωτερική ναυσιπλοΐα, αναμένεται να καταθέσει τις επόμενες μέρες η ναυτιλιακή κοινότητα στο υπουργείο Οικονομικών. Η χώρα μας πρέπει να υιοθετήσει τις διατάξεις του άρθρου 148 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ, η οποία αναφέρει ότι απαλλάσσονται από ΦΠΑ οι παραδόσεις αγαθών τα οποία προορίζονται για εφοδιασμό των πλοίων που χρησιμοποιούνται στη ναυσιπλοΐα «ανοικτής θαλάσσης» (ταξίδια πάνω από 12 ν.μ.). Ωστόσο, το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης που είχε δημοσιεύει η «Ν» έχει αναλυθεί σε βάθος από τους εκπροσώπους της αγοράς στην Ακτή Μιαούλη και θεωρείται εξαιρετικά πολύπλοκη, ενώ για το ύψος του ΦΠΑ δεν γίνεται καμία αναφορά με αποτέλεσμα οι εν λόγω υπηρεσίες να εμπίπτουν στο 24%.

Το ΕΒΕΠ

Χαρακτηριστική είναι και η επιστολογραφία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά με το υπουργείο Οικονομίας, Οικονομικών και Ναυτιλίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Θα θέλαμε να σας εκφράσου με το σχετικό προβληματισμό μας, καθώς πιστεύουμε ότι, εάν τελικά υπογράφει η ΚΥΑ, θα προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στην εφοδιαστική και ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, αλλά και αντεγκλήσεις μεταξύ φορέων και τελωνειακών-φορολογικών αρχών, λόγω της ασάφειας των ρυθμίσεων γύρω από την έννοια της “ανοιχτής θάλασσας”».

Κύκλοι του υπουργείου Ναυτιλίας επισημαίνουν πάντως ότι γίνονται προσπάθειες να αλλάξει το σχέδιο ΚΥΑ προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις.

Τι προβλέπει Ανοιχτή θάλασσα, σύμφωνα με το σχέδιο της κοινής υπουργικής απόφασης που προετοιμάζεται, ορίζεται ο θαλάσσιος χώρος πέραν των 6 ναυτικών μιλίων από τη φυσική ακτογραμμή της ηπειρωτικής ή νησιωτικής χώρας, ενώ ταξίδι στην ανοιχτή θάλασσα θεωρείται ο πλους που η απόσταση μεταξύ του λιμένα αναχώρησης και του λιμένα άφιξης είναι μεγαλύτερη των 12 ναυτικών μιλίων και σε περίπτωση που μεσολαβούν ενδιάμεσοι λιμένες, μόνο εάν η απόσταση μεταξύ του λιμένα αναχώρησης και του πρώτου ενδιάμεσου λιμένα, ή μεταξύ δύο διαδοχικών ενδιάμεσων λιμένων, ή του τελευταίου ενδιάμεσου λιμένα με το λιμένα άφιξης, είναι μεγαλύτερη των 12 ναυτικών μιλίων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 148 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ απαλλάσσονται από ΦΠΑ οι παραδόσεις αγαθών τα οποία προορίζονται για εφοδιασμό των πλοίων που χρησιμοποιούνται στη ναυσιπλοΐα «ανοικτής θαλάσσης» και εκτελούν μεταφορά επιβατών με κόμιστρο ή με τα οποία ασκείται εμπορική και βιομηχανική ή αλιευτική δραστηριότητα, καθώς και των ναυαγοσωστικών και άλλων πλοίων.

Επίσης απαλλάσσονται οι παραδόσεις, κατασκευές, επισκευές, η συντήρηση, η ναύλωση και η μίσθωση πλοίων, καθώς και οι παροχές που πραγματοποιούνται για τις άμεσες ανάγκες των πλοίων του φορτίου, εκτός από τα εφόδια των πλοίων που εξυπηρετούν την παράκτια αλιεία.

Επίσης το ΕΒΕΠ ζητεί από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να συμπεριλάβει στους διεθνείς πλόες και τα κρουαζιερόπλοια, που κάνουν κυκλικά ταξίδια, καθώς θεωρούμε ότι ένα πλοίο εκτελεί διεθνείς πλόες όταν ο τελικός προορισμός του είναι ένα λιμάνι της αλλοδαπής, ανεξάρτητα από τα λιμάνια προσόρμισης, πριν από την έξοδο από την ελληνική επικράτεια.

Οι επιφυλάξεις Η «Ν» μίλησε με νομικούς κύκλους του Πειραιά, οι οποίοι τόνισαν τα εξής:

■ Η νομοθεσία της Ε.Ε. είναι σαφής και απόλυτη ότι πλους στην ανοιχτή θάλασσα είναι όταν το πλοίο κατά το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού, διαπλέει ανοιχτή θάλασσα, δηλαδή πέραν των 6 ναυτικών μιλίων από τις ακτές

Η υιοθέτηση διαφορετικής ερμηνείας καθώς και ειδικών προδιαγραφών για συγκεκριμένες κατηγορίες πλοίων, αποτελεί παρατυπία στην υιοθέτηση της Οδηγίας και καθιστά ευάλωτη την ΚΥΑ σε έλεγχο από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.

* Η πολυπλοκότητα του συστήματος που περιγράφεται στην ΚΥΑ, αφενός το καθιστά ανεφάρμοστο, αφετέρου απαιτεί υψηλό δημοσιονομικό κόστος.

 

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Alfred - 360°