Τι αλλάζει στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και στις αντικειμενικές

Τρίτη 12 Ιουνίου 2018
Τι αλλάζει στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και στις αντικειμενικές

Πρόγευση παρεμβάσεων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας χθες στη Βουλή για το κατατεθέν πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, έδωσε μια «πρόγευση» της στόχευσης των αλλαγών που φαίνεται ότι έχουν αποφασιστεί. Συγκεκριμένα, άφησε να εννοηθεί ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις για παρεμβάσεις που δεν θα επιτρέπουν να επιβαρυνθούν με σημαντικές αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι που κατέχουν ακίνητα στις «λαϊκές» περιοχές και ταυτόχρονα θα περιορίζουν ή και θα εκμηδενίζουν τυχόν σημαντικές μειώσεις του συγκεκριμένου φόρου που προκύπτουν εξαιτίας σημαντικής πτώσης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε πολλές από τις λεγάμενες «ακριβές» περιοχές, όπου κατοικούν φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα και μεγάλο πλούτο.

Παρεμβάσεις είτε στις παραμέτρους υπολογισμού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) είτε στο ύψος των νέων αντικειμενικών αξιών φέρεται να έχει αποφασίσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο να μην επιτρέψει σημαντικές αυξήσεις στις επιβαρύνσεις από τον φόρο αυτό για μεγάλο αριθμό φορολογουμένων που κατοικούν σε περιοχές όπου σήμερα οι αντικειμενικές αξίες κυμαίνονται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

Η ηγεσία του υπουργείου υπογράφει σήμερα και θέτει άμεσα σε εφαρμογή την απόφασή της για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα καταθέτει στη Βουλή τροπολογία με νομοθετικές ρυθμίσεις που ενδεχομένως θα προβλέπουν και ουσιαστικές αλλαγές σε ορισμένες βασικές παραμέτρους υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Σε κάθε περίπτωση, στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι ο φόρος αυτός για το τρέχον έτος να προσδιοριστεί με βάση τις νέες αναπροσαρμοσμένες αντικειμενικές αξίες αλλά και να συνέχισα να αποδίδει 2,65 δισ. ευρώ ετησίως στα κρατικά ταμεία.

Το πώς ακριβώς θα καταστεί δυνατό οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες να μην επηρεάσουν ούτε ανοδικά ούτε πτωτικά τα έσοδα που θα εισπραχθούν φέτος από τον ΕΝΦΙΑ θα αποτυπώνεται στις σημερινές κυβερνητικές ανακοινώσεις. Το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ είναι, πάντως, πολύ πιθανό, κυρίως για να μην πληρώσουν σημαντικά αυξημένο τον φόρο αυτό εκατομμύρια κάτοικοι των λεγάμενων «λαϊκών» περιοχών της χώρας, όπου σήμερα οι αντικειμενικές αξίες κυμαίνονται στα χαμηλά επίπεδα των 500 έως 1.000 ευρώ ανά τ.μ. και όπου, με βάση την υπό ανακοίνωση υπουργική απόφαση, αναμένονται σημαντικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες.

Τα «σενάρια» σταδιακής ενσωμάτωσης των νέων αντικειμενικών αξιών, σε 2 ή 3 ετήσιες δόσεις, κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ των ετών 2018, 2019 ή και 2020, τα οποία εξετάστηκαν τον Μάιο, εγκαταλείφθηκαν, καθόσον κρίθηκε πρακτικά και νομικά δύσκολη έως και αδύνατη η εφαρμογή τους.

Αντιθέτως, δεν αποκλείεται να έχει προκριθεί τελικά ως λύση η παρέμβαση σε ορισμένες παραμέτρους υπολογισμού του φόρου. Λιγότερο πιθανό φαίνεται να είναι το «κούρεμα» των αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών στις «λαϊκές» περιοχές. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να μην υπάρξουν σημαντικά αυξημένες επιβαρύνσεις για μεγάλο αριθμό φορολογουμένων με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία.

Οι τελικές αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών θα γίνουν γνωστές πιθανότατα σήμερα, με την κατάθεση τροπολογίας που θα προβλέπει αλλαγές σε διατάξεις για τον ΕΝΦΙΑ στο υπό συζήτηση πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης.

 

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Alfred - 360°