Τι ισχύει με τις δόσεις για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018
Τι ισχύει με τις δόσεις για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές

Σύγχυση στους φορολογούμενους αλλά και στην ίδια την κυβέρνηση προκάλεσαν χθες δημοσιεύματα που έφεραν το υπουργείο Οικονομικών να σχεδιάζει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής όλων των φόρων σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Τη στιγμή που ήδη έχει γίνει γνωστό ότι εκκρεμεί για ψήφιση στη Βουλή διάταξη με την οποία προβλέπεται η εξόφληση όλων ανεξαιρέτως των τρεχουσών οφειλών προς την Εφορία έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις πριν καν γίνουν ληξιπρόθεσμες, αλλά με τόκο 5% ετησίως μέσω της «πάγιας ρύθμισης» του ν. 4152/2013 και με ταυτόχρονη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων μέσω TAXISnet, η μετάδοση πληροφοριών περί γενικευμένου σχεδίου για πληρωμές όλων των φόρων σε 12 μηνιαίες δόσεις ατόκως μπέρδεψε πολύ τους φορολογούμενους. Ταυτόχρονα, στέλεχος της κυβέρνησης, που έσπευσε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για το σχέδιο αυτό, βρέθηκε εμμέσως αντιμέτωπο με ανεπίσημες διαψεύσεις από το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ράνια Αντωνοπούλου, μιλώντας χθες στο Πρακτορείο 104.9FM, επεσήμανε ότι όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις των φυσικών προσώπων προς το Δημόσιο θα μπορούν να πληρώνονται ηλεκτρονικά και σε πολύ μικρότερες και περισσότερες δόσεις. Πρόσθεσε δε ότι με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων, οι οποίες θα φτάνουν τις 12, στόχος είναι να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, αλλά και να μπορούν όλα τα φυσικά πρόσωπα με οφειλές προς το Δημόσιο να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους, χωρίς επιβάρυνση και σε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Με τις δηλώσεις αυτές εμφανιζόταν να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες μερίδας του Τύπου για σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο προβλέπει την εναλλακτική δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος και άλλων φόρων που επιβαρύνουν τα φυσικά πρόσωπα σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Μάλιστα η κα Αντωνοπούλου ανέφερε ότι για το συγκεκριμένο θέμα το οικονομικό επιτελείο έχει κάνει σχετική μελέτη, η οποία θα γίνει γνωστή μέσα στον Ιανουάριο.

Νωρίτερα είχαν μεταδοθεί από μερίδα του Τύπου παρόμοιες πληροφορίες και με την προσθήκη λεπτομερειών, σύμφωνα με τις οποίες αυτό που προωθείται στην πράξη είναι στο εκκαθαριστικό σημείωμα κάθε φόρου να υπάρχει ειδική ένδειξη που θα πληροφορεί τον φορολογούμενο ότι έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει τον φόρο σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις χωρίς επιβάρυνση, εφόσον όμως καταχωρίσει στην τράπεζά του πάγια εντολή χρέωσης τραπεζικού του λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας με επαρκές πιστωτικό όριο.

Ωστόσο, λίγο μετά τις δηλώσεις της κας Αντωνοπούλου, «κύκλοι» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισαν ότι «τα δημοσιεύματα για την πληρωμή φόρων σε 12 δόσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Τόνισαν, πάντως, ότι το υπουργείο «εξετάζει διαρκώς μέτρα και ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην είσπραξη των φόρων με τρόπο που να διασφαλίζεται και η οικονομική βιωσιμότητα επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων» και ανέφεραν ως «πρόσφατο παράδειγμα» την υπουργική απόφαση «για ητ ρύθμιση των οφειλών έως 50.000 ευρώ στα πλαίσια του εξωδικαστικού συμβιβασμού».

Τι θα ισχύσει Εντέλει, μετά το ξεκαθάρισμα των προθέσεων του υπουργείου Οικονομικών, αυτό που πρόκειται να ισχύσει -και μάλιστα σύντομα- είναι η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για την εξόφληση μη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις -ή έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, αν πρόκειται για οφειλές από έκτακτες αιτίες- μέσω της «πάγιας ρύθμισης» του ν. 4152/2013.

Συγκεκριμένα, με διάταξη που έχει περιληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών κατατεθέν στη Βουλή από τις 20 Δεκεμβρίου, προβλέπεται ότι για την υπαγωγή μη ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο στην «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013 δεν θα απαιτείται πλέον προσέλευση στην Εφορία για την υποβολή της αίτησης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών, αλλά θα αρκεί η ηλεκτρονική συμπλήρωση και υποβολή μιας απλής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης, μέσω του συστήματος TAXISnet.

Ουσιαστικά, με τη νέα αυτή διάταξη οι φορολογούμενοι θα μπορούν σύντομα να ρυθμίζουν και τα μη ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς τις Δ.Ο.Υ. έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις (ή σε 13-24 μηνιαίες δόσεις αν είναι έκτακτα) μέσα από τον υπολογιστή του σπιτιού τους ή του γραφείου τους, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος TAXISnet τις σχετικές αιτήσεις υπεύθυνες δηλώσεις. Την είδηση αυτή παρουσίασε η «Ν» αναλυτικά με δημοσιεύματά της μέσα στον Δεκέμβριο. Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα ήδη έχει δημοσιεύσει η «Ν», κάθε φορολογούμενος που επιθυμεί να υπαχθεί στην «πάγια ρύθμιση» των 12 ή των 24 δόσεων για τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του θα πρέπει να γνωρίζει ότι:

1) Το συνολικό ποσό των οφειλών που θα ρυθμίσει επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 5%.

2) Προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση θα είναι να έχει υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας καθώς και τυχόν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις οποίες ήταν υπόχρεος την τελευταία πενταετία.

3) Από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί η νέα αυτή δυνατότητα, θα πρέπει να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:

α) Να μεταβεί στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr, κι από εκεί να επιλέξει κατά σειρά «Υπηρεσίες προς πολίτες», «Αίτηση ρύθμισης οφειλών» και «Είσοδος στην εφαρμογή». Στη συνέχεια θα πρέπει να πληκτρολογήσει το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης στο σύστημα TAXISnet, ώστε να εισέλθει στο κυρίως μενού της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ρύθμισης οφειλών προς την Εφορία.

β) Από το κεντρικό μενού της εφαρμογής θα πρέπει να επιλέξει «Συνέχεια» δίπλα από την ένδειξη «Ρ2 Αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν. 4152/2013» και στη συνέχεια «Υποβολή νέας» αίτησης. Κατόπιν αν έχει κάποια έκτακτη οφειλή προερχόμενη π.χ. από φόρο κληρονομιάς θα μπορεί να επιλέξει «ρύθμιση έως 24 δόσεις». Αλλιώς θα πρέπει να επιλέξει «ρύθμιση έως 12 δόσεις» οπότε θα εμφανιστούν στην οθόνη του υπολογιστή του οι οφειλές του προς την Εφορία που μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις. Οι οφειλές αυτές θα είναι όσες προέρχονται από τακτικές φορολογικές υποχρεώσεις, όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ και ο ΦΠΑ. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να επιλέγει, στη συνέχεια, «επόμενη σελίδα» ώστε να εισέλθει στη φόρμα υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης.

γ) Στη φόρμα υποβολής της αίτησης θα πρέπει να συμπληρώσει στοιχεία που αποτυπώνουν την πραγματική εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορεί να επιλέξει την άντληση των στοιχείων αυτών από τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις Ε9. Εφόσον διαθέτει εισοδήματα ή και ακίνητα τα οποία δεν έχουν περιληφθεί στις σχετικές δηλώσεις θα οφείλει να τα δηλώσει επιπροσθέτως. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αναγράψει τα καθαρά μηνιαία έσοδά του και τα μηνιαία έξοδά του. Η διαφορά μεταξύ των δύο ποσών θα κρίνει το ύψος της κάθε μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να πληρώνει με τη ρύθμιση της οφειλής του και, συνακόλουθα, τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων, οι οποίες θα μπορούν να φθάσουν μέχρι και τις 12.

δ) Για να είναι έγκυρη η αίτηση για τη ρύθμιση, ο οφειλέτης θα πρέπει να πληρώσει το ποσό της πρώτης δόσης εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης. Η πληρωμή της πρώτης δόσης μπορεί να γίνει είτε μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) είτε στο ΑΤΜ ενός υποκαταστήματος της τράπεζας του φορολογούμενου είτε στο γκισέ υποκαταστήματος οποιοσδήποτε τράπεζας. Η εξόφληση της δόσης είναι εφικτή είτε με την πληκτρολόγηση - σε περίπτωση πληρωμής μέσω e-banking ή μέσω ΑΤΜ - είτε με την προσκόμιση - σε περίπτωση προσέλευσης στο ταμείο τραπεζικού υποκαταστήματος-της Ταυτότητας Ρυθμιζόμενης Οφειλής (ΤΡΟ), δηλαδή του ειδικού τριμερούς πολυψήφιου κωδικού αριθμού που συνοδεύει τη ρυθμιζόμενη οφειλή και τον οποίο του έχει εκδώσει το σύστημα TAXISnet κατά την επεξεργασία της αίτησης,

ε) Το αργότερο τρεις μέρες μετά την πληρωμή της πρώτης δόσης, το σύστημα TAXISnet θα εμφανίζει τη ρύθμιση επικυρωμένη και θα παρουσιάζει τον κατάλογο με τις προθεσμίες πληρωμής των υπόλοιπων μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης. Κάθε δόση, από τη δεύτερη έως την τελευταία, θα πρέπει να καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του κάθε επόμενου μήνα. Η πληρωμή της κάθε δόσης μπορεί να γίνει με οποιονδήποτε από τους τρόπους που ήταν διαθέσιμος για την πληρωμή της πρώτης δόσης.

 

 

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Alfred - 360°