Τι θα πληρώσουμε μέχρι την Παρασκευή: 2 δισ. ο λογαριασμός για τέλη κυκλοφορίας και ΕΝΦΙΑ

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017
Τι θα πληρώσουμε μέχρι την Παρασκευή: 2 δισ. ο λογαριασμός για τέλη κυκλοφορίας και ΕΝΦΙΑ

Βαριές θα είναι για τους φορολογούμενους οι τρεις τελευταίες εργάσιμες ημέρες του έτους. Γιατί; Θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να εξοφλήσουν τις τελευταίες σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις του 2018. Πρόκειται για έναν φορολογικό λογαριασμό που προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ και αποτελείται από:

■ Τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας. Η προθεσμία λήγει την ερχόμενη Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου και το συνολικό ποσό που θα καταβάλουν και φέτος οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Μέχρι τότε οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος τους και να μην καταβάλουν τα τέλη

Για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εκτυπώσουν το σχετικό ειδοποιητήρια μέσω του δικτυακού τόπου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr). Υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης του ειδοποιητηρίου με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet, αλλά και χωρίς τους κωδικούς, με τη χρήση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου και του αριθμού κυκλοφορίας.  Για όσους θα πληρώσουν μέσω ιντερνετικής τραπεζικής (web banking), απαιτείται μόνο η ταυτότητα οφειλής από τον ίδιο που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο. Οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών με επαρκές πιστωτικό υπόλοιπο μπορούν να τον νόμιμα εξοφλήσουν τα τέλη κάνοντας χρήση προγραμμάτων έως και 12 άτοκων δόσεων. Τα τέλη θα πρέπει να εξοφληθούν το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Αν δεν εξοφληθούν εμπρόθεσμα, επιβάλλεται πρόστιμο που είναι ίσο με το ποσό των τελών που αναλογούν στο όχημα. Για τα οχήματα που κυκλοφορούν χωρίς να έχουν εξοφληθεί τα τέλη κυκλοφορίας που τους αναλογούν, προβλέπεται επιτόπια αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας.

Η κατάθεση πινακίδων γίνεται με χειρόγραφο τρόπο και την υποβολή σχετικής αίτησης από τον ιδιοκτήτη του οχήματος ή τον νόμιμα εξουσιοδοτημένο από τρίτο.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους για το αν θα δοθεί παράταση για την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας, αν και δεν το αποκλείουν ακόμη. Θα πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι είθισται κάθε χρόνο να δίνεται μια ολιγοήμερη παράταση για την κατάθεση πινακίδων, αλλά όχι για την πληρωμή των τελών. Οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να αποσύρουν από την κυκλοφορία το αυτοκίνητό τους θα πρέπει να έχουν μαζί τους την άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου, τις πινακίδες, φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος για να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του IX, την απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο, και όχι σε δημόσιο δρόμο, και την αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.

■ Την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για συνολικό ποσό που υπολογίζεται σε περίπου 600 εκατ. ευρώ, ενώ έως το τέλος Ιανουάριου 2018 θα πρέπει να καταβληθεί η πέμπτη και τελευταία δόση του φόρου.

 

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Alfred - 360°