Τον Νοέμβριο η μείωση φόρου στις επιχειρήσεις

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Στη δόση Δεκεμβρίου θα φανεί η ελάφρυνση κατά 5% στην προκαταβολή του φόρου.

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση του πρώτου μέτρου ελάφρυνσης των επιχειρήσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, με την καταβολή «μερίσματος» από το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού, ενώ ήδη βρίσκεται στην τελική ευθεία και η σύνταξη του νέου φορολογικού ν/σχ, στο οποίο θα περιληφθούν μέτρα στήριξης όλων των φορολογούμενων ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, έως το τέλος Νοεμβρίου αναμένεται, με βάση τις οδηγίες του οικονομικού επιτελείου, να έχει ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων με μείωση κατά 5% της προκαταβολής που βεβαιώθηκε φέτος στις επιχειρήσεις.

Το μέτρο έχει ήδη ενταχθεί στο προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού του 2020 που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες, θα έχει συνολικό κόστος 138 εκατ. ευρώ και αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό η ΑΑΔΕ έχει ήδη δρομολογήσει τη νέα εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έως το τέλος Νοεμβρίου, προκειμένου η έκπτωση 5% στην προκαταβολή φόρου να φανεί στην τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος που θα πληρωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου.

Από την άλλη πλευρά τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ βρίσκονται στην τελική φάση σύνταξης του φορολογικού ν/σχ που θα έρθει στη Βουλή αμέσως μετά την κατάθεση του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού έως το τέλος Νοεμβρίου. Εν τω μεταξύ, στη λύση των προβλημάτων που ανέκυψαν στην εφαρμογή της πρόσφατης ρύθμισης των 120 δόσεων κατά την οποία δεν κατέστη δυνατή η ένταξη αρκετών φορολογουμένων προχωρά άμεσα η ΑΑΔΕ.

Alfred - 360°