Υποχρεωτική η εγκατάσταση των POS.

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Την υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων υποδοχής χρεωστικών και πιστωτικών καρτών (POS) σε εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, καφενεία, καφετερίες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης και λοιπά καταστήματα μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας από την 1η-1-2017 προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα μέτρα για την επέκταση της χρήσης «πλαστικού» και «ηλεκτρονικού» χρήματος σε όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές. Προβλέπει επίσης την επέκταση της υποχρέωσης αυτής σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες εντός του 2017.

Οι επιχειρήσεις των κλάδων της μαζικής εστίασης και της διασκέδασης θα είναι οι πρώτες που θα κληθούν να εγκαταστήσουν υποχρεωτικά μηχανήματα POS προκειμένου να δέχονται πληρωμές από τους πελάτες τους με κάρτες, ώστε οι εισπράξεις τους να καταγράφονται και να ελέγχονται από τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες.

Όσες από τις επιχειρήσεις δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωση αυτή θα έρθουν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο απώλειας πελατείας και απότομης συρρίκνωσης του τζίρου τους.

Κι αυτό διότι δεν θα περιληφθούν στο μητρώο επιχειρήσεων με POS που θα εκδώσει και θα δημοσιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών με σκοπό να καθοδηγήσει τους καταναλωτές να προτιμούν μόνο όσες επιχειρήσεις συμμορφώνονται με την υποχρέωση χρήσης POS, ώστε κι εκείνοι να μπορούν να κάνουν χρήση των σημαντικών ωφελημάτων που θα προβλέπει το νομοσχέδιο για όσους συναλλάσσονται με «πλαστικό» χρήμα.

Η επιβολή του μέτρου της υποχρεωτικής εγκατάστασης POS ξεκινά από τις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, επειδή, όπως έχει διαπιστωθεί από τους ελέγχους που πραγματοποιούν οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις εμφανίζουν πολύ υψηλά ποσοστά φορολογικών παραβάσεων που αφορούν στη μη έκδοση αποδείξεων λιανικών συναλλαγών για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους πελάτες τους.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με πληροφορίες, ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών για την επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών στις καθημερινές συναλλαγές, όπως θα αποτυπώνεται στο σχετικό νομοσχέδιο, προβλέπει ότι:

 1. Από την 1η-1-2017 καθίσταται υποχρεωτική η εγκατάσταση μηχανημάτων POS:
  α) για όλες τις νέες επιχειρήσεις και τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή γι’ αυτούς που δηλώνουν έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας στη ΔΟΥ από την 1η-1-2017 και μετά.
  β) για όλες τις επιχειρήσεις των κλάδων της μαζικής εστίασης και της ψυχαγωγίας. Εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, ουζερί, πιτσαρίες, σουβλατζίδικα, καφετέριες, καφενεία, καφέμπαρ, καφεζυθεστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα φαστ φουντ, μπαρ και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης θα υποχρεωθούν να δέχονται πληρωμές πελατών μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών. Οι συναλλαγές με μετρητά δεν θα απαγορεύονται στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

 2. Εντός του 2017 η υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων POS θα επεκταθεί σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δηλαδή όλοι οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, οι οικονομολόγοι, οι λογιστές φοροτέχνες, οι πολιτικοί μηχανικοί, οι αρχιτέκτονες, οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι, οι ελαιοχρωματιστές και λοιποί αυτοαπασχολούμενοι μικρομεσαίοι επαγγελματίες θα υποχρεωθούν να δέχονται πληρωμές μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.

 3. Προκειμένου να συμμορφωθούν όλοι οι παραπάνω επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες με την υποχρέωση να δέχονται από τους πελάτες τους χρήματα μέσω καρτών, θα καθιερωθεί ειδικό μητρώο επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, στο οποίο θα καταγράφονται και θα εντάσσονται όσοι έχουν POS. Το μητρώο αυτό θα βρίσκεται στη διάθεση των φοροελεγκτικών υπηρεσιών για τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων σε όσους δεν συμμορφώνονται. Επιπλέον, το μητρώο αυτό θα δημοσιοποιηθεί και θα βρίσκεται στη διάθεση και των καταναλωτώνπελατών, προκειμένου να προτιμούν εκείνους τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες οι οποίοι δέχονται κάρτες, ώστε να εξασφαλίζουν και όλα τα ωφελήματα που θα προβλέπει το νομοσχέδιο για όσους χρησιμοποιούν «πλαστικό» χρήμα στις συναλλαγές τους.

  Τα ωφελήματα αυτά είναι:

 • Εκπτώσεις από 1.900 έως 2.100 ευρώ στον ετήσιο φόρο εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους. Από την 1η1-2017, οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις θα πρέπει να καλύπτουν το 10%-30% του ετησίου εισοδήματος τους με δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών εξοφληθείσες μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), προκειμένου να κατοχυρώνουν την ετήσια έκπτωση φόρου ύψους 1.900 έως 2.100 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του καθενός. Σε περίπτωση που δεν καλύπτουν το απαιτούμενο ποσοστό, τότε το ακάλυπτο ποσό θα φορολογείται με 22%.

 • Πρόσθετες εκπτώσεις φόρου ή άλλου είδους οικονομικά οφέλη για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους πραγματοποιούν με «πλαστικό» χρήμα ή μέσω e-banking συναλλαγές αξίας πάνω από τα ποσοστά επί του ετησίου εισοδήματος που προβλέπονται για την κατοχύρωση της έκπτωσης των 1.900-2.100 ευρώ

 • Συμμετοχή σε αυτόματη ημερήσια κλήρωση με «δώρο» την πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση πληρωμής των αγαθών που αγοράστηκαν. Κάθε μέρα σε 50 τυχερούς πελάτες καταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι χρησιμοποιούν χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες στις συναλλαγές τους, θα δίδεται η δυνατότητα να αγοράσουν δωρεάν τα προϊόντα που επιθυμούν. Όλες οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν οι πολίτες για τις αγορές που πραγματοποιούν μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών θα μετέχουν αυτόματα σε κλήρωση με έπαθλο τη μη πληρωμή των αγοραζόμενων αγαθών! Από το σύνολο των πολιτών που θα ψωνίζουν κάθε μέρα από την αγορά μέσω καρτών, 50 τυχεροί θα γλιτώνουν από την πληρωμή του αντιτίμου, καθώς το κράτος θα αναλαμβάνει αυτό να πληρώνει τον «λογαριασμό».
  Έτσι γι’ αυτούς τα ψώνια θα είναι «δωρεάν» και εξοφλούνται από το Δημόσιο. Δηλαδή, αντί τα χρήματα να αφαιρεθούν αυτόματα από τους δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς θα αφαιρούνται από τον λογαριασμό του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος! Προϋπόθεση για κάθε καταναλωτή να αποκτήσει την πιθανότητα να κάνει δωρεάν τις αγορές του θα είναι να έχει ζητήσει και να έχει λάβει απόδειξη. Από τη στιγμή που θα το πράξει, θα συμμετέχει στην αυτόματη κλήρωση του «επάθλου» που θα είναι η δωρεάν αγορά των προϊόντων που επιθυμεί. Ο καταναλωτής που θα είναι τυχερός θα βλέπει πάνω στην απόδειξη ένα εκτυπωμένο μήνυμα με το οποίο θα ενημερώνεται ότι δεν απαιτείται να πληρώσει τα αγαθά που αγόρασε καθώς σ’ αυτόν έτυχε το έπαθλο της δωρεάν αγοράς. Άγνωστο παραμένει ακόμη μέχρι ποιο όριο ποσού θα παρέχεται το δικαίωμα των δωρεάν αγορών. Σε κάθε περίπτωση, το Δημόσιο θα καλύπτει τα έξοδα που θα πλήρωνε ο καταναλωτής αν δεν κληρωνόταν.

 • Συμμετοχή σε κληρώσεις 5 αυτοκινήτων, οι οποίες θα γίνονται κάθε μήνα. Όλες οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν οι καταναλωτές, οι οποίοι πληρώνουν τις αγορές τους με «πλαστικό» χρήμα, θα μετέχουν σε μηνιαίες κληρώσεις με έπαθλα 5 αυτοκίνητα, τα οποία θα χαρίζει το Δημόσιο από το «στοκ» των κατασχεμένων που υπάρχουν στον ΟΔΔΥ. Συνολικά, κάθε χρόνο θα δίδονται 60 αυτοκίνητα σε ισάριθμους τυχερούς που θα κληρώνονται μέσω των αποδείξεων που θα έχουν λάβει.

 • Συμμετοχή σε κλήρωση ενός ακινήτου, η οποία θα γίνεται μια φορά τον χρόνο. Όλοι όσοι λαμβάνουν αποδείξεις για τις αγορές που πραγματοποιούν με κάρτες θα μετέχουν αυτόματα σε μια ετήσια κλήρωση με έπαθλο ένα ακίνητο.

Πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"

Alfred - 360°