Υψηλότερη στην Ελλάδα η φορολόγηση των ξενοδοχείων

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017
Υψηλότερη στην Ελλάδα η φορολόγηση των ξενοδοχείων

Στην παρουσίαση της μελέτης της Grant Thornton που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Επιμελητηρίου, με τίτλο «Φοροδοτική δυνατότητα των ξενοδοχείων και δυνατότητα αξιοποίησης της οικονομίας του διαμοιρασμού για τη φορολογική εξομάλυνση του κλάδου.

«Κοινό τρόπο φορολόγησα»

Στην ομιλία του ο κ. Τσακίρης υπογράμμισε, επιπρόσθετα, ότι «δεν μπορεί να μιλάμε για πάταξη φοροδιαφυγής, χωρίς διεύρυνση φορολογικής βάσης. Δεν μπορεί να λέμε “πολεμάμε τη μαύρη εργασία”, αλλά να κλείνουμε το μάτι στην ασυδοσία ορισμένων. Δεν μπορεί η ισότητα των ευκαιριών και του ανταγωνισμού να είναι αλά καρτ». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΞΕΕ, «χρειαζόμαστε έναν κοινό τρόπο φορολόγησης των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων της οικονομίας διαμοιρασμού που θα δημιουργήσει εισροή εσόδων για το Δημόσιο κατ’ ελάχιστον 541 εκατ. ευρώ ετησίως».

Έτοιμη η ΚΥΑ

Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού, Ευρυδίκη Κουρνέτα σε δηλώσεις της κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δεσμεύθηκε ότι, σε δύο εβδομάδες θα έχει εκδοθεί η ΚΥΑ, στην οποία θα καθορίζεται το φορολογικό καθεστώς για τις πολυεθνικές εταιρίες της οικονομίας διαμοιρασμού που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όπως η Airbnb και άλλες.

«Πρωταθλητές»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου των ξενοδόχων, αναφερόμενος στα συμπεράσματα έσοδα θα ξεπεράσει φέτος τα 17 δια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 52% των εθνικών τουριστικών εσόδων», καθώς επίσης και πως ο ελληνικός τουρισμός, άμεσα και έμμεσα, συνεισφέρει με 23,4% στη συνολική εθνική απασχόληση.

«Την ίδια στιγμή, όμως, η Ελλάδα δεν βρίσκεται στις πέντε πρώτες προτιμήσεις των ταξιδιωτών από τις πέντε κυριότερες τουριστικές αγορές μας», συμπλήρωσε ο κ. Τσακίρης.

Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσίασε το ΞΕΕ, η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού κατατάσσει τη χώρα μας στην 24η θέση, με την Ισπανία στην 1 η και τη Γαλλία στη 2η. Ωστόσο, στις δύο αυτές χώρες, ο τουρισμός, ενώ παράγει εξαπλάσια έσοδα των δικών μας, συνεισφέρει στα αντίστοιχα ΑΕΠ έως και 50% λιγότερο σε σχέση με τον ελληνικό τουρισμό».

Φορολογικά βάρη

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, οι οικονομικές επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχείων γίνονται εκ νέου θετικές από το 2015 και οι πλέον αποδοτικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι αυτές των 3 και 4 αστέρων. Την ίδια ώρα, όμως, σύμφωνα με τους ξενοδόχους «η οικονομία του διαμοιρασμού έχει πάψει να αποτελεί μία εναλλακτική δραστηριότητα, αλλά συνιστά, πλέον, μία παράλληλη με τον αδειοδοτημένο τομέα μεγάλη οικονομική δραστηριότητα, με τεράστιο τζίρο». Ως εκ τούτου, το Επιμελητήριο καλεί την πολιτεία να διασφαλίσει, ως οφείλει, τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ισότητα μεταξύ των πολιτών, όσον αφορά στην ίση κατανομή των βαρών και να προχωρήσει στη φορολόγηση αυτής της δραστηριότητας. «Μπροστά στη νέα αυτή πραγματικότητα δεν είναι δυνατόν να εξακολουθούν να υπάρχουν φορολογούμενοι δύο ταχυτήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακίρης.

Όσον αφορά στη φοροδοτική ικανότητα των ελληνικών ξενοδοχείων η μελέτη της Grant Thornton σημειώνει ότι, στην Ελλάδα παρατηρείται μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση στο ξενοδοχειακό προϊόν σε σύγκριση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Ειδικότερα υπογραμμίζεται ότι η υπερφορολόγηση των ξενοδοχείων οδηγεί σε τελικές τιμές υψηλότερες κατά 2,20% έως 6,77%, για να επιτευχθεί ένα αντίστοιχο ποσοστό κέρδους με τους ανταγωνιστές τους. Στην πράξη, δηλαδή, υποχρεώνει τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα σε σαφώς χαμηλότερα περιθώρια κέρδους, γεγονός που τους στερεί τη δυνατότητα να διαδραματίσουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο.

Σύμφωνα με την έρευνα και τα στοιχεία του 2016 τα ξενοδοχεία συνεισφέρουν περίπου το 10% του ΑΕΠ και το 6,5% της απασχόλησης στη χώρα, ενώ ο τουρισμός συνολικά συμβάλλει στην ελληνική οικονομία με ποσοστό 18,63%.

 

Πηγή: FINANCE MARKETS VOICE

Alfred - 360°