Αναβολή εφαρμογής του νέου Ε3 ζητούν οι φοροτεχνικοί

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018
Αναβολή εφαρμογής του νέου Ε3 ζητούν οι φοροτεχνικοί

Την αναβολή της εφαρμογής του νέου Ε3 για το φορολογικό έτος 2018, δηλαδή για τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2019 για τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους, ή τουλάχιστον τη μη υποχρεωτική συμπλήρωση του συνόλου των νέων κωδικών του αναμορφωμένου εντύπου άρχισαν ήδη να ζητούν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λογιστών-φοροτεχνικών. Επιβεβαιώνονται έτσι τα όσα ανέφερε η «Ν» σε χθεσινό αναλυτικό ρεπορτάζ για τον υψηλό βαθμό δυσκολίας που έχει η συμπλήρωση του νέου Ε3, καθώς για πρώτη φορά ζητείται μέσω του εντύπου αυτού λεπτομερής αποτύπωση όλων των δαπανών και των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς επίσης και αναγραφή πλήθους νέων πληροφοριακών δεδομένων που καθιστούν τη διαδικασία υποβολής του χρονοβόρα, εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη.

Ειδικότερα, η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής (ΕΦΕΕΑ) απέστειλε χθες στον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή επιστολή στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Κύριε διοικητή, Μόλις την Παρασκευή δημοσιεύτηκε το νέο έντυπο Ε3 φορολογικού έτους 2017, χωρίς ακόμη να έχει δημοσιευτεί η εγκύκλιος εφαρμογής του, όταν την ίδια ώρα οι λογιστικές εγγραφές έχουν οριστικοποιηθεί στα λογιστικά βιβλία.

Θεωρούμε ότι η πρόθεση της ΑΑΔΕ να θέσει αναδρομικά για τη χρήση 2017 την εφαρμογή του νέου εντύπου είναι εσφαλμένη και ανεδαφική για τους εξής λόγους:

1.Αν ισχύσει αναδρομικά, η υπάρχουσα ηλεκτρονική γραμμογράφηση στα βιβλία εσόδων - εξόδων των επιχειρήσεων με απλογραφικά βιβλία δεν καλύπτει τις νέες προδιαγραφές του εντύπου καθώς τα λογιστικά προγράμματα είναι “στημένα” πάνω στο παλιό έντυπο.

Σε κάθε περίπτωση και ακόμα και όταν οι εταιρείες παραγωγής λογισμικού προσαρμοστούν στο νέο έντυπο, πολλοί συνάδελφοι φοροτεχνικοί δεν έχουν ούτε τη δυνατότητα ούτε τον χρόνο να προσαρμόσουν τα βιβλία τους αναλόγως στις νέες προδιαγραφές, όταν μάλιστα έχουν ήδη τυπωθεί τα επίσημα βιβλία.

2.Στην πρώτη σελίδα του νέου εντύπου περιέχονται πληροφορίες δύσκολες στην ανεύρεσή τους, ειδικά στις επιχειρήσεις με απλογραφικό σύστημα (π.χ. αριθμός σύμβασης και σειριακός αριθμός POS, επαγγελματικοί λογαριασμοί, ενεργές ιστοσελίδες κ.ά.).

Το να βρεθούν όλες αυτές οι πληροφορίες μέχρι το πέρας των φορολογικών δηλώσεων απαιτεί πολύ επιπλέον χρόνο που δεν υπάρχει στο ήδη φορτωμένο πρόγραμμα των λογιστών-φοροτεχνικών, ενώ κάλλιστα μπορούν να ανευρεθούν από την υπηρεσία και να είναι προ συμπληρωμένα.

3.Από τις προτάσεις που καταθέσαμε για τον σωστό σχεδίασμά του νέου εντύπου, και οι οποίες είναι αναγκαίες για τη σωστή αποτύπωση των δεδομένων των βιβλίων βάσει των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων, ελάχιστες έγιναν αποδεκτές. Την ύστατη στιγμή πρέπει να γίνει πράξη μία από τις προτάσεις μας, η μερική εφαρμογή του εντύπου μέσω της γενικής καταχώρησης δαπανών χωρίς την περαιτέρω ανάλυσή τους, για απλογραφικά βιβλία, καθώς και η μη υποχρεωτική συμπλήρωση για φέτος συγκεκριμένων κωδικών».

Την επιστολή υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΕΦΕΕΑ κ.κ. Δημήτριος Τσαμόπουλος και Νικόλαος Κούβαρης.

 

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Alfred - 360°