Απαλλαγή από ΦΠΑ.

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Με την ολοκλήρωση των εργασιών ναυπήγησης ενός πλοίου θα κρίνεται πλέον η απαλλαγή ή όχι από την καταβολή του ΦΠΑ, ενώ δεν θα καταβάλλεται κατά τη διάρκεια των εργασιών. Μετά την τροποποίηση του 39 του νόμου 2960 του 2001 οι ναυπηγικές επιχειρήσεις δεν θα καταβάλλουν ΦΠΑ για τις πρώτες και βοηθητικές ύλες που προορίζονται για την κατασκευή πλοίων. Η καταβολή ή μη του φόρου θα κριθεί μετά την ολοκλήρωση των σκαφών, ανάλογα με τον προορισμό που θα λάβουν (εξαγωγή, επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, ιδιωτικά σκάφη κ.λπ.)

Ακόμη προβλέπεται η έκδοση απόφασης του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων σχετικά με τον καθορισμό της διαδικασίας για την τροποποίηση και επέκταση των ήδη λειτουργούντων στην Ελλάδα Ελεύθερων Τελωνειακών Συγκροτημάτων, Ελεύθερων Τελωνειακών Χώρων και Χώρων Τελωνειακής Επίβλεψης.

Πρόκειται για ένα καθολικό αίτημα των παραγωγικών τάξεωντου Πειραιά, ενώ ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης σε επιστολή του προς τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή και τη γεν. διευθύντρια Τελωνείων & ΕΦΚΕ. Γιαλούρη δήλωσε: «...με την εν λόγω πρόβλεψη, αναζωογονούνται σημαντικά οι ναυπηγικές εργασίες σε πλοία, με αποτέλεσμα να διευκολύνονται οι επιχειρήσεις του κλάδου, να ενθαρρύνεται η επιχειρηματικότητα, αλλά και να εξορθολογίζεται η διαδικασία σύστασης και τροποποίησης/επέκτασης των Ελεύθερων Τελωνειακών Συγκροτημάτων, Ελεύθερων Τελωνειακών Χώρων και Χώρων Τελωνειακής Επίβλεψης.»

Επίσης ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι στο ΕΒΕΠ ευελπιστούν να ικανοποιηθούν και άλλα δύο αιτήματα που έχουν καταθέσει.

Πιο συγκεκριμένα έχουν ζητήσει η ευνοϊκή ρύθμιση απαλλαγής ΦΠΑ των εγχώριων εμπορευμάτων, που ισχύει στην Ελεύθερη Ζώνη του Πειραιά, να ισχύσει για όλες τις αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης, οι οποίες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Επίσης έχουν ζητήσει και την άμεση απαλλαγή από τον ΦΠΑ όταν τα προϊόντα ειδικού προορισμού παραδίδονται από τους εφοδιαστές στα πλοία.

 

Πηγή: Ναυτεμπορική

Alfred - 360°