Αυξήσεις στη μεγάλη ακίνητη περιουσία

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018
Αυξήσεις στη μεγάλη ακίνητη περιουσία

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι στην πλειονότητά τους κατέχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία (κτήρια και εγκαταστάσεις) κλήθηκαν να πληρώσουν φέτος τον «φουσκωμένο» ΕΝΦΙΑ και τις μεγάλες αυξήσεις.

Αυτό ανέφεραν χθες στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, που υποστήριξαν ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν η προστασία της μεσαίας ιδιοκτησίας, ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο η αύξηση του φόρου να οφείλεται και σε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του εκάστοτε φορολογούμενου , χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πολλές αυξήσεις του φόρου δεν συνδέονται με τη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών.

Τα ίδια στελέχη, σχολιάζοντας τα συγκριτικά στοιχεία της περιόδου 2018-2017, ανέφεραν ότι το συνολικό ποσό ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε είναι κατά σχεδόν 60 εκατομμύρια μειωμένο σε σχέση με την περσινή χρονιά, αλλά και ότι αξιοσημείωτες μειώσεις παρατηρούνται σε διάφορες περιοχές της επικράτειας, όπως πχ σε λαϊκές περιοχές της Θεσσαλονίκης, στη Λαμία, την Πάτρα, την Τρίπολη, την Κατερίνη, αλλά και σε λαϊκές περιοχές του λεκανοπεδίου της Αττικής (Πετράλωνα, Νέα Χαλκηδόνα, Κολωνός κ.λπ.).

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά από τα στατιστικά στοιχεία, μεταξύ άλλων, προκύπτουν τα εξής:

■ Το 2015 η συνολική βεβαίωση ήταν σχεδόν 3,251 δισ. ευρώ, το 2016    3,180 δισ. ευρώ, το 2017 3,153 δισ.

 ευρώ και φέτος 3,093 δισ. Ευρώ.

■ Ο συμπληρωματικός φόρος εμφανίζεται μειωμένος κατά 9,5 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την περσινή εκκαθάριση.

■ Το 2018, 79.181 λιγότερα φυσικά πρόσωπα σε σχέση με το 2017 πληρώνουν ΕΝΦΙΑ από 200 ευρώ και πάνω. Αντίθετα, σε 61.163 αυξήθηκαν οι φορολογούμενοι που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ από 1 λεπτό του ευρώ έως 200 ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει την τάση μετατόπισης των φορολογουμένων από τα υψηλότερα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ προς τα χαμηλότερα.

■ Για ποσοστό περίπου 62% των φορολογουμένων ο ΕΝΦΙΑ παραμένει αμετάβλητος. Για ποσοστό 24% παρουσιάζεται μείωση στο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, ενώ για ποσοστό 14% παρουσιάζονται αυξήσεις. Από το σύνολο δε των πολιτών που είδαν το εκκαθαριστικό τους αυξημένο, για ποσοστό περίπου 78% η αύξηση είναι κατά μέσον όρο 12 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου, ότι η αύξηση κατά 50.000 ευρώ του κατώτατου ορίου περιουσίας επί της οποίας επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος επέφερε ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς με τη νομοθετική αυτή παρέμβαση η κυβέρνηση προστάτευσε τη μεσαία ιδιοκτησία, καταργώντας το συμπληρωματικό φόρο για όλους τους φορολογούμενους με συνολική περιουσίας αξίας έως και 250.000 ευρώ.

 

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Alfred - 360°