Έρχονται διασταυρώσεις καταθέσεων με εισοδήματα

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Οι καταθέσεις -από ένα ποσό και πάνω- εκατομμυρίων πολιτών θα διασταυρώνονται ανά έτος με το τι δήλωσαν για πολλά χρόνια στη φορολογική τους δήλωση. Τη μορφή αυτή ελέγχων προανήγγειλε χθες ο αναπλπρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”, προαναγγέλλοντας επίσης τα νομοσχέδια για την «εθελοντική αποκάλυψη» κεφαλαίων και το πλαστικό χρήμα.

Ειδικότερα, με το πρόγραμμα που ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο, θα διασταυρώνεται για εκατομμύρια πολίτες και για πολλά χρόνια το τι δήλωσαν στη φορολογική τους δήλωση και το τι είδους συναλλαγές είχαν κάνει, από ένα όριο καταθέσεων και πάνω, την αντίστοιχη χρονιά. Εάν, για παράδειγμα, κάποιος είχε δηλώσει 50.000 εισόδημα και είχε προβεί σε κατάθεση 500.000 ευρώ, αυτόματα θα κληθεί για έλεγχο. Θα έχουμε φορολογικό έλεγχο είτε έχουν αποσυρθεί από τις τράπεζες είτε όχι, εάν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ φορολογικής δήλωσης και καταθέσεων ή επενδυτικών προϊόντων, τόνισε ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Αναφερόμενος στα χρήματα που είναι «στα στρώματα», είπε ότι έρχεται το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη. Αν διατηρεί κάποιος χρήματα που δεν δικαιολογούνται, σε ελληνική ή ξένη τράπεζα, είτε τα έχει πάρει σπίτι είτε όχι, θα ελεγχθεί, εφόσον υπάρχουν μεγάλες διαφορές.

Θα δοθεί η δυνατότητα πληρωμής του αντίστοιχου συντελεστή συν κάποιες προσαυξήσεις, ώστε να νομιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα, γιατί αλλιώς πρόστιμα και προσαυξήσεις μπορεί να φτάσουν ώς το 120% του κεφαλαίου, ενώ συνεπάγονται και ποινικές κυρώσεις, μέχρι και φυλακή. «Είμαστε στο τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων για ένα λογικό σύστημα προσαυξήσεων», ώστε να μη λειτουργήσει αποτρεπτικά, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε πως «Είμαστε στο τέλος των διαπραγματεύσεων... για να ολοκληρωθούν τα νομοσχέδια και να έρθουν στη Βουλή... Θα προβλέπουν προαιρετικά μέτρα και κίνητρα αλλά και υποχρεωτικά, για την επέκταση των τραπεζικών συναλλαγών... θα βοηθήσει την πάταξη της φοροδιαφυγής, τις επιχειρήσεις αλλά και το Δημόσιο.» Τα μέτρα αυτά θα έρθουν στη συνέχεια στη Βουλή προς ψήφιση και “για κάποιο διάστημα του 2017 θα ισχύσουν, για το υπόλοιπο διάστημα θα έχουμε αλλαγές κάθε χρόνο, δεν θα πούμε ότι μπαίνουν POS παντού, θα επεκτείνεται σιγά – σιγά.”  

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα "ΑΥΓΗ"

Alfred - 360°