Συνεχείς αναβολές στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis

Τετάρτη 10 Μαΐου 2017
Συνεχείς αναβολές στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis

Ενώ η διασύνδεση ταμειακών-taxis αναβάλλεται διαρκώς η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το ηλεκτρονικό σύστημα taxis, ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα καταπολέμησή τnς φοροδιαφυγής, θα μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών κωλυσιεργεί εξαιτίας των πιέσεων που ασκούνται από διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Ο πρώτος νόμος ψηφίσθηκε το 2011, ενώ από το 2013 έχει εγκατασταθεί στις αρμόδιες αρχές ένας σέρβερ που μπορεί να δέχεται καθημερινά συναλλαγές και δεδομένα από τουλάχιστον 1.000.000 επιχειρήσεις. Τον Νοέμβριο του 2013 ξεκίνησε δοκιμαστικά η λειτουργία του σέρβερ, αλλά σταμάτησε μία εβδομάδα αργότερα.

Ο νόμος υπάρχει, ψηφίστηκε στα τέλη του 2016, η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι έτοιμη να υποδεχθεί δεδομένα, αλλά αυτό που δεν υπάρχει είναι η πολιτική βούληση για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει παραπέμψει στο μέλλον και σε κάθε περίπτωση μετά το 2018 τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα Taxis. Από το 2011, όταν και ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος (3943/11) το μέτρο αναβάλλεται διαρκώς εξαιτίας των πιέσεων που ασκούνται από διάφορες επαγγελματικές ομάδες.

Στελέχη της φορολογικής διοίκησή αναφέρουν στην «Κ» ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα η σταδιακή υλοποίηση του μέτρου, το οποίο όπως υποστηρίζουν θα αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό τη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ και θα διευκολύνει τους φορολογικούς ελέγχους και τις διασταυρώσει. Ακόμα, θα βοηθούσε σημαντικά στη δημιουργία μιας πρώτης εικόνας για τα προσδοκώμενα έσοδα τόσο από τον ΦΠΑ όσο και από κάθε επιχείρηση και κάθε επαγγελματική ομάδα. Θα μπορούσε το υπουργείο Οικονομικών να γνωρίζει τι δηλώνει κάθε επαγγελματική ομάδα, να βγάζει μέσους όρους και να εντοπίζει επιχειρήσει που ενδεχομένου να φοροδιαφεύγουν.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο εισαγωγέων και κατασκευαστών ταμειακών μηχανών, «παράλληλα με τη θεσμοθέτηση των τεχνικών προδιαγραφών (για τις ταμειακές μηχανές), το 2013, κατασκευάστηκε και εγκαταστάθηκε στις πληροφοριακές υποδομές της ΓΓΠΣ server με εφαρμογή λογισμικού κατάλληλου για τη συλλογή, καταχώριση και επεξεργασία των συναλλαγών των φορολογικών ταμειακών μηχανών. Ο συγκεκριμένος server είναι σε θέση να δέχεται καθημερινά συναλλαγές και δεδομένα από τουλάχιστον 1.000.000 επιχειρήσεις. Στην πιλοτική λειτουργία του server και με την εθελοντική συμμετοχή κάποιων επιχειρήσεων συγκεντρώθηκαν σχεδόν 3.000.000 συναλλαγές».

Μάλιστα, τα μέλη του Συνδέσμου διερωτώνται γιατί η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis δεν εφαρμόζεται, καθ’ όσον μάλιστα δεν θα προκαλέσει καμιά οικονομική επιβάρυνση στις επιχειρήσεις και στην πολιτεία, αφού οι υπάρχουσες ταμειακός μηχανές διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα; Επίσης σημειώνουν ότι με την εφαρμογή του μέτρου θα ήταν αδύνατη η έκδοση αποδείξεων από «μη εγκεκριμένα εκτυπωτικά συστήματα» και θα περιόριζε το φαινόμενο της μη έκδοσης αποδείξεων.

Το γεγονός ότι δεν υπήρχαν λεπτομέρειες για την εφαρμογή του μέτρου στον ψηφισθέντα νόμο, όπως επίσης και συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης της διασύνδεσης των ταμειακών με το Taxis είχε δημιουργήσει υποψίες στην αγορά. Η επίμαχη διάταξη αναφέρει ότι οι λεπτομέρειες και η έκταση εφαρμογής του μέτρου, οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων, οι εξαιρέσεις, η διαδικασία και οι τεχνικές προδιαγραφές για τη διαβίβαση, την ασφάλεια και την επεξεργασία των δεδομένων θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2013, όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει η διαδικασία διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το Taxis (είχε ψηφιστεί νόμο8 από το 2011 και είχε γίνει η προεργασία από επιτροπές και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών). Στις αρχές Νοεμβρίου ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του server, η οποία ωστόσο ακυρώθηκε μία εβδομάδα αργότερα. Πάντως, στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας 600 φορολογικοί μηχανισμοί και ταμειακές μηχανές νέου τύπου έστελναν δεδομένα στο υπουργείο Οικονομικών.

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Alfred - 360°