Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα και το 2017.

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Την εφαρμογή και το 2017 της διάταξης που προβλέπει την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα για όσους έχουν καταθέσει ή τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους ή σκοπεύουν να το πράξουν μέχρι το τέλος του μήνα εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όπως ανέφερε χθες η υφυπουργός Οικονομικών Κατ. Παπανάτσιου.

Μιλώντας χθες η υφυπουργός δήλωσε ότι εξετάζεται το σενάριο πληρωμής των τελών με τον μήνα ειδικά για τους συνταξιούχους.

Φέτος είχε δοθεί η δυνατότητα σε ενδιαφερομένους κατόχους IX οχημάτων, αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών, οι οποίοι τα έχουν θέσει σε ακινησία, να άρουν την ακινησία καταβάλλοντας τα τέλη κυκλοφορίας ως εξής:

  • Για άρση ακινησίας διάρκειας 1 μηνός καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων τελών κυκλοφορίας.
  • Για άρση ακινησίας διάρκειας 3 μηνών καταβάλλονται τα 4/12 των τελών κυκλοφορίας.
  • Για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών.

Αφορολόγητο

Επίσης η κ. Παπανάτσιου ανέφερε ότι για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου με πλαστικό χρήμα, εξαιρούνται οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών και τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%. Ωστόσο για εκείνους που θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για την πραγματοποίηση των δαπανών απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων ίσης αξίας, σύμφωνα με την προοδευτική κλίμακα ως εξής:

  • 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ
  • 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 20.000 ευρώ
  • 20% για εισόδημα από 20.000,01 και άνω και μέχρι 30.000 ευρώ

Σύντομα με υπουργική απόφαση θα οριστικοποιηθούν οι δαπάνες που θα «χτίζουν» το αφορολόγητο και εξετάζεται εκ νέου εάν θα «μετράνε» στο αφορολόγητο οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Στις δαπάνες που θα εξαιρεθούν περιλαμβάνονται οι δόσεις δανείων, τα ενοίκια και τα ασφάλιστρα. Αντίθετα θα μετράνε οι αγορές από σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, καύσιμα, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ξενοδοχεία, παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, λογιστές, ψυχολόγους, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ. Πάντως οι φορολογούμενοι αυτοί θεωρείται ότι δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να καλύψουν το όριο των πληρωμών με πλαστικό χρήμα για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο. Ακόμη και για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα είναι εύκολο να καλύψουν το 10% του εισοδήματος τους δηλαδή 1.000 ευρώ με δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν με ηλεκτρονικό χρήμα. Από τη στιγμή που οι αγορές από τα σούπερ μάρκετ θα «μετράνε» για το κτίσιμο του αφορολόγητου ορίου, θα αρκεί να πληρώνει κάποιος μόνο το σούπερ μάρκετ για να καλύπτει το προβλεπόμενο ποσό και να μην επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 22%.

 

Πηγή: εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ»

Alfred - 360°